Έρχονται μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και FED

Μια σημαντική ανακοίνωση προέκυψε από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως το τελευταίο δεκαήμερο, με ενδείξεις για προσεχείς μειώσεις στο κόστος του χρήματος εντός του 2024. Ο βασικός πυλώνας αυτής της αλλαγής πορείας είναι η επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα πλησίον του 2%, προσφέροντας μια νέα προοπτική στην οικονομική σταθερότητα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Federal Reserve των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του πληθωρισμού, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν την επιστροφή του στο επιθυμητό όριο του 2% πριν προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων. Η προσεκτική αυτή προσέγγιση αποσκοπεί στην αποφυγή ενός πιθανού επαναφλεγμού του πληθωρισμού, που θα ανάγκαζε σε εκ νέου αύξηση των επιτοκίων.

Η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ υπογράμμισε τη σημασία των ερχόμενων δεδομένων για τις μισθολογικές αυξήσεις στην Ευρωζώνη, οι οποίες αναμένεται να δώσουν σαφέστερη εικόνα για τις μελλοντικές κινήσεις της ΕΚΤ επί των επιτοκίων. Από την πλευρά του, ο Τζερόμ Πάουελ της Fed επισήμανε τη σημασία της διατήρησης υψηλής ζήτησης και της σφιχτής αγοράς εργασίας ως κρίσιμους παράγοντες για τις μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια.

Η αγορά παραμένει σε εγρήγορση, παρακολουθώντας τις ενδείξεις για το πότε και πώς οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν την διαδικασία μείωσης των επιτοκίων, σε μια περίοδο που η οικονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη παραμένουν κορυφαίες προτεραιότητες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ