Έντονη ανησυχία για τη Ράφα – Ο Μπλίνκεν ζήτησε ανακωχή

Η Ράφα παραμένει επίκεντρο ανησυχίας λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών καλεί σε εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η αυξημένη ανησυχία για πάνω από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται στην Ράφα, αντικατοπτρίζεται καθώς ο Ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, νέες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία αρχίζουν στο Κάιρο.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, στο τέλος της περιοδείας του στην περιοχή, συναντά τον επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, ακολουθώντας συνομιλίες με κορυφαίους πολιτικούς της περιοχής, επιδιώκοντας εκεχειρία για ανθρωπιστική βοήθεια και απελευθέρωση ομήρων.

Ο ισραηλινός στρατός, μετά τις επιχειρήσεις στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της Γάζας, εστιάζει τώρα στην Χαν Γιούνις και προετοιμάζεται για επίθεση στη Ράφα, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο αυξημένων αμάχων θυμάτων.

Οι δηλώσεις του Μάρτιν Γκρίφιθς τονίζουν την έκκληση για προστασία των αμάχων και την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ οι επιπτώσεις μιας επιθετικής κίνησης στη Ράφα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.

Άντονιο Γκουτέρες και Άντονι Μπλίνκεν επισημαίνουν την ευθύνη του Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους και να διασφαλίσει την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ η ανάγκη για τερματισμό της σύρραξης και προστασία όλων των εμπλεκόμενων πληθυσμών καθίσταται επιτακτική.

Η διαπραγμάτευση για ανακωχή στο Κάιρο, με τη συμμετοχή Αιγύπτου και Κατάρ, επιδιώκει την εξεύρεση λύσης για την απελευθέρωση ομήρων και την αποκατάσταση της ηρεμίας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις αυξανόμενες περιφερειακές εντάσεις και τον κίνδυνο εκτεταμένης σύρραξης.

Η Κόμφορτ Ίρο τονίζει την ανάγκη για προσοχή, αφού ο κίνδυνος για μείζον σφάλμα κρίσεως και περαιτέρω κλιμάκωση παραμένει, επισημαίνοντας την κρίσιμη σημασία της διπλωματίας και του διαλόγου για την επίλυση της κρίσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ