Ένας 21χρονος υπεύθυνος για τα Pentagon Leaks;

Ήταν μία έκπληξη για την αμερικανική κοινή γνώμη: Ως υπεύθυνος για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών του Πενταγώνου που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία φέρεται όχι ένας έμπειρος χάκερ από τη Ρωσία ή την Κίνα, αλλά ένας Αμερικανός μόλις 21 ετών, μανιακός με τα βιντεοπαιχνίδια, που μένει ακόμη με τους γονείς του και προφανώς αντάλασσε απόρρητες πληροφορίες για να διασκεδάσει με τους φίλους του. Το FBI συνέλαβε τον νεαρό στις 14.30 το μεσημέρι της Πέμπτης (τοπική ώρα) στο σπίτι του, στο Ντάιτον της Μασσαχουσέτης.

Λίγο αργότερα ο γενικός εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσε τα εξής: «Σήμερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνέλαβε τον Τζακ Ντάγκλας Τεϊξέιρα στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για μη εγκεκριμένη διαγραφή, αποθήκευση ή διακίνηση διαβαθμισμένων πληροφοριών που αφορούν την εθνική άμυνα. Ο Τεϊσέιρα εργάζεται στην Εθνοφρουρά των ΗΠΑ». Η σύλληψη του νεαρού έγινε μόλις μία εβδομάδα μετά τις πρώτες αποκαλύψεις περί διαρροών

Έως δέκα χρόνια φυλάκιση

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο νεαρός είχε συστήσει ένα chat room στην πλατφόρμα Discord- ιδιαίτερα δημοφιλή στους φίλους των βιντεοπαιχνιδιών- στο οποίο ανέβαζε διαβαθμισμένες πληροφορίες, καθώς και φωτογραφίες απορρήτων εγγράφων. Απόρρητα ή δήθεν απόρρητα ντοκουμέντα για κινήσεις στρατευμάτων στην Ουκρανία, προμήθειες εξοπλισμών ή κατασκοπευτικές δράσεις εμφανίζονται εδώ και πολλές εβδομάδες στο διαδίκτυο, χωρίς κανείς να μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητά τους. Παραβάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας περί κατασκοπείας επισύρουν ποινή φυλάκισης έως δέκα ετών.

Η σύλληψη του νεαρού πυροδότησε εκ νέου τη συζήτηση για τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας. Απαντώντας σε επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ, αναφέρει ότι θα γίνουν αυστηροί έλεγχοι, για να επισημάνει όμως, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο η θέσπιση, αλλά και η ουσιαστική τηρηση των κανονισμών. «Θέλω να το τονίσω αυτό το σημείο, νομικές διατάξεις υπάρχουν και σήμερα», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Ο καθένας από εμάς έχει υπογράψει μία δέσμευση, ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες. Οποιαδήποτε παράβαση συνιστά εκληματική ενέργεια, με δόλο».

«Είναι καλό παιδί, έχει μυαλό…»

Πρώτες ενδείξεις για την ταυτότητα του υπόπτου, με το ψευδώνυμο «OG», που παραπέμπει στην ονομασία «original gangster» είχε δημοσιεύσει προ ημερών η εφημερίδα Washington Post. Ο OG περιγράφεται ως ένας χαρισματικός νεαρός, που λατρεύει τα όπλα και απεχθάνεται την κυβέρνηση, τις μυστικές υπηρεσίες και τις διωκτικές αρχές.

Στην πολιτεία του Ντάιτον, μία ήσυχη πόλη 8.000 κατοίκων, νότια της Βοστώνης, η είδηση για τη σύλληψη του νεαρού προκάλεσε αίσθηση. Ένας από τους παλιούς συμμαθητές του θυμάται: «Είναι καλό παιδί, έχει μυαλό, ήθελε να πάει στον στρατό. Αυτά μπορώ να σας πω…» Ένας άλλος λέει: «Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, ούτε του έχω μιλήσει, αλλά τον έχω δει να κάνει παρέα με όλα αυτά τα παιδιά. Ήθελαν να πάνε στον στρατό και είναι πολύ καλοί στα βιντεοπαιχνίδια».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ