Έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού τα φετινά Χριστούγεννα

Παρατηρείται μεγάλη αύξηση περιστατικών κορωνοϊού τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ. Κατά την έκθεση, εντοπίστηκαν 101 περιστατικά της υπο-παραλλαγής JN.1, λίγες ημέρες μετά την κατάταξή της ως “ενδιαφέροντος” από τον ΠΟΥ.

Η υπο-παραλλαγή JN.1 αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειονότητα των γενεαλογικών γραμμών BA.2.86, και παρουσιάζει ταχεία εξάπλωση. Παρόλο που ο ΠΟΥ αξιολογεί τον πρόσθετο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ως χαμηλό σε παγκόσμιο επίπεδο, προβλέπεται αύξηση των μολύνσεων κορωνοϊού, ιδίως σε χώρες σε χειμερινή περίοδο.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, με σχεδόν 1.300 ασθενείς νοσηλευόμενους και άνω των 200 εισαγωγών καθημερινά. Οι σκληροί δείκτες, όπως οι διασωληνωμένοι ασθενείς, επίσης σημειώνουν αύξηση, ενώ οι θάνατοι παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά χαμηλότερους από την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Επιπλέον, οι ιοί της γρίπης επιδεινώνουν την κατάσταση, με σοβαρά κρούσματα και θάνατο από εργαστηριακώς επιβεβαιωμένη γρίπη. Η επίδραση της υπο-παραλλαγής JN.1 παρακολουθείται, ενώ η παγκόσμια ανοσία και ο εμβολιασμός καλύπτουν εν μέρει τη νέα υπο-παραλλαγή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ