Στα 90 δεύτερα «Ρολόι της Αποκάλυψης» – Πυρηνική απειλή πάνω από τον πλανήτη (vid)

Στα 90 δεύτερα πριν από την ημέρα της αποκάλυψης διατηρήθηκε το “Ρολόι της Αποκάλυψης” από πυρηνικούς επιστήμονες, λόγω των πυρηνικών ενεργειών της Ρωσίας στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία, του πολέμου στη Γάζα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ και της επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής.

Το Bulletin of the Atomic Scientists, όπως και πέρυσι, ορίζει το ρολόι στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, ένδειξη της προσέγγισης του κόσμου προς την καταστροφή. Οι κίνδυνοι που εξετάζονται περιλαμβάνουν την πυρηνική απειλή, την κλιματική αλλαγή και τις καινοτόμες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία.

Σύμφωνα με την Ρέιτσελ Μπρόνσον, πρόεδρο και CEO του Bulletin, ο κόσμος δεν είναι σταθερός, παρά τη μη μεταβολή του ρολογιού σε σύγκριση με πέρυσι. Η κλιμακούμενη πυρηνική απειλή, η κλιματική αλλαγή και η ταχεία ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών αποτελούν σοβαρούς κινδύνους.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις εντάσεις σε επίπεδα ανάλογα με την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η Ρωσία απέσυρε τη συμμετοχή της από τη νέα συνθήκη START με τις ΗΠΑ, ενώ η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία και η απόσυρση από τη συνθήκη για την απαγόρευση των δοκιμών πυρηνικών όπλων είναι ανησυχητικά.

Στο πλαίσιο της σύρραξης με τη Χαμάς, το Ισραήλ, ως πυρηνική δύναμη, συνδέεται άμεσα με την απειλή του ρολογιού. Η κλιμακούμενη σύρραξη απειλεί να επεκταθεί περαιτέρω στην περιοχή.

Το Bulletin of the Atomic Scientists ιδρύθηκε το 1945 από επιστήμονες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και ρυθμίζει κάθε χρόνο το ρολόι βάσει των συμβουλών ειδικών σε πυρηνική τεχνολογία και κλιματική επιστήμη.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...