Στα 90 δεύτερα «Ρολόι της Αποκάλυψης» – Πυρηνική απειλή πάνω από τον πλανήτη (vid)

Στα 90 δεύτερα πριν από την ημέρα της αποκάλυψης διατηρήθηκε το “Ρολόι της Αποκάλυψης” από πυρηνικούς επιστήμονες, λόγω των πυρηνικών ενεργειών της Ρωσίας στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία, του πολέμου στη Γάζα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ και της επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής.

Το Bulletin of the Atomic Scientists, όπως και πέρυσι, ορίζει το ρολόι στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, ένδειξη της προσέγγισης του κόσμου προς την καταστροφή. Οι κίνδυνοι που εξετάζονται περιλαμβάνουν την πυρηνική απειλή, την κλιματική αλλαγή και τις καινοτόμες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία.

Σύμφωνα με την Ρέιτσελ Μπρόνσον, πρόεδρο και CEO του Bulletin, ο κόσμος δεν είναι σταθερός, παρά τη μη μεταβολή του ρολογιού σε σύγκριση με πέρυσι. Η κλιμακούμενη πυρηνική απειλή, η κλιματική αλλαγή και η ταχεία ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών αποτελούν σοβαρούς κινδύνους.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις εντάσεις σε επίπεδα ανάλογα με την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η Ρωσία απέσυρε τη συμμετοχή της από τη νέα συνθήκη START με τις ΗΠΑ, ενώ η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία και η απόσυρση από τη συνθήκη για την απαγόρευση των δοκιμών πυρηνικών όπλων είναι ανησυχητικά.

Στο πλαίσιο της σύρραξης με τη Χαμάς, το Ισραήλ, ως πυρηνική δύναμη, συνδέεται άμεσα με την απειλή του ρολογιού. Η κλιμακούμενη σύρραξη απειλεί να επεκταθεί περαιτέρω στην περιοχή.

Το Bulletin of the Atomic Scientists ιδρύθηκε το 1945 από επιστήμονες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και ρυθμίζει κάθε χρόνο το ρολόι βάσει των συμβουλών ειδικών σε πυρηνική τεχνολογία και κλιματική επιστήμη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...

Ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στο deal της Attica Bank είναι πόλεμος (και) στον Αλέξη Τσίπρα

PeriodistaΤις προάλλες εξηγήσαμε για ποιους λόγους ο Στέφανος Κασσελάκης...