Πρωτοφανές βασανιστήριο στις ΗΠΑ: Εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου

Η κυβερνήτρια της Αλαμπάμα, Κέι Άιβι, ανακοίνωσε σήμερα μια ιστορική απόφαση: την πρώτη παγκοσμίως εκτέλεση θανατοποινίτη μέσω εισπνοής αζώτου. Η μέθοδος αυτή έχει προκαλέσει σοβαρές επικρίσεις από τον ΟΗΕ, ο οποίος θεωρεί ότι πιθανώς αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου».

Ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ και η Εκτέλεσή του

Ο θάνατος του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, καταδικασμένου το 1996 για τη δολοφονία μιας γυναίκας, διαπιστώθηκε στη φυλακή της Άτμορ στις 20:25 τοπική ώρα. Η εκτέλεση αυτή ακολουθεί μια αποτυχημένη προσπάθεια με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα τον Νοέμβριο του 2022.

Διεθνής Αντίδραση και Επικρίσεις

Η επιλογή της εισπνοής αζώτου ως μεθόδου εκτέλεσης έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. Ειδικοί και διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το ανθρωπιστικό και ηθικό πλαίσιο της εν λόγω τεχνικής.

Η απόφαση αυτή της κυβερνήτριας Άιβι θέτει πολλά ερωτήματα για το μέλλον της θανατικής ποινής και τις μεθόδους εκτέλεσης στις ΗΠΑ και διεθνώς. Η υπόθεση Σμιθ μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στη συνεχιζόμενη συζήτηση για τα δικαιώματα των κρατουμένων και την ανθρωπιστική δικαιοσύνη.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...

Η αλήθεια για το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και τι θα συμβεί (λογικά) στο αυριανό ντέρμπι

Γράφει ο Πρόεδρος ΠΑΕ *Η ιδιότητα του μετά Χριστόν προφήτη...