Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόφυλα ζευγάρια και οι επιφυλάξεις εντός και… εκτός κόμματος

Αναμένοντας τις προσεχείς ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ σχετικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων, οι αντιπολιτευόμενες πολιτικές ομάδες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Παρά τις αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με διαρροές από τον κυβερνητικό κύκλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζει την πρωτοβουλία, και θα συνεχίσει τις πιέσεις προς τον Μητσοτάκη, επισημαίνοντας τα σημεία που η κυβέρνηση αποφεύγει λόγω εσωκομματικών θεμάτων.

Το ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αν θα στηρίξει την κυβερνητική πρόταση, έστω και στη μορφή που θα έχει (αφήνει εκτός την παρένθετη κύηση) που όμως για πολλούς από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα θα συνιστά ένα θετικό βήμα. Άλλωστε η δική του πρόταση δεν αναμένεται να εγκριθεί. Το πολύ να στηριχθεί από τη Νέα Αριστερά (είναι με ερωτηματικό) η οποία επίσης ζητά πλήρη δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια, σε αντίθεση με το ΚΚΕ που δείχνει να έχει έντονες επιφυλάξεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ πιθανόν να στηρίξει το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Όσον αφορά τη δυνατότητα υιοθεσίας και βοηθούμενης αναπαραγωγής από ομόφυλα ζευγάρια, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του εκφράζει σαφή θέση, αντίθετη με την πιθανή αποφυγή της κυβέρνησης. Ενώ ορισμένοι βουλευτές εκφράζουν αντιρρήσεις για την παρένθετη κύηση, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να αποκτήσουν παιδιά μέσω αυτής της διαδικασίας.

Με τη ρύθμιση για την παρένθετη κύηση, φάνηκε χθες να έχει επιφυλάξεις, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού, αυξάνοντας σε δύο των αριθμό των βουλευτών που έχουν κάποια δημόσια διαφωνία με την κεντρική θέση του κόμματος. Πρώτος ήταν ο βουλευτής Βόλου Αλέξανδρος Μεικόπουλος, ο οποίος εδώ και μερικούς μήνες έχει εκφραστεί υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αλλά κατά της τεκνοθεσίας εν γένει, με ή χωρίς παρένθετη μητέρα.

«Όσο εκείνος θα αναβάλλει, θα διστάζει, θα κωλυσιεργεί, θα μετράει αντιδράσεις συντηρητικών βουλευτών του και θα καθησυχάζει τ’ αυτιά ακροδεξιών ψηφοφόρων του, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει.

Κύριε Μητσοτάκη, μας κάνετε να αισθανόμαστε β’ κατηγορίας πολίτες.

Όταν ένας άνθρωπος διψά για ισότητα και συμπερίληψη, δεν του λες “περίμενε να εξηγήσω”, όπως δηλώσατε χθες».

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων σε σχετική του ανάρτηση την Παρασκευή ο Στέφανος Κασσελάκης, προαναγγέλλοντας την κατάθεση πρότασης νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ