Η επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προχωρά σε αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης

Ενώ Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται Γαλλία και Βέλγιο), ήταν εύλογο το ερώτημα που τέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα για το σοβατό αυτό ζήτημα, λαμβάνοντας, δε, υπόψη ότι το 2015 η ελληνική Βουλή είχε κυρώσει ομόφωνα ψήφισμα υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους.

Από την απάντηση του Παύλου Μαρινάκη μάλλον συνάγεται ότι η Αθήνα δεν φαίνεται διατεθειμένη – στην παρούσα φάση, τουλάχιστον – να προχωρήσει μονομερώς στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Ελλάδα «παραμένει προσηλωμένη στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για λύση δύο κρατών με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ και στα σύνορα προ του 1967. Ως στάση αρχής, η χώρα μας υπερψήφισε στη Γ.Σ. του ΟΗΕ τα ψηφίσματα που αφορούν στην Παλαιστίνη, ιδίως, δε, στην ενισχυμένη συμμετοχή της στη Γ.Σ.».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «αυτό που σήμερα προέχει είναι η άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η απρόσκοπτη διοχέτευση ανθρωπιστικής βόηθειας». Ωστόσο, σχετικά με τη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, ο Π. Μαρινάκης είπε ότι «εντάσσεται στην υπό εξέλιξη ειρηνευτική διαδικασία, στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής λύσης για το μεσανατολικό», όπερ σημαίνει ότι αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης από την Ελλάδα ακόμα δεν πρόκειται να συμβεί.

Επίσης, ο Π. Μαρινάκης άφησε αιχμές και για το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος της ηγεσίας της Χαμάς και του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, για εγκλήματα πολέμου, διερωτώμενος πώς η κίνηση αυτή βοηθά στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ