Να αναγνωριστεί το Κράτος της Παλαιστίνης ζητά η αντιπολίτευση από την κυβέρνηση

Την αναγνώριση για το κράτος της Παλαιστίνης ζητούν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης και καλούν την κυβέρνηση της ΝΔ να ακολουθήσει το δρόμο της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας που πήραν την απόφαση να ανάψουν το «πράσινο φως» για την πολιτική λύση των δύο κρατών προκειμένου να σταματήσει η γενοκτονία στην Μέση Ανατολή.

Η ιστορική απόφαση των 3ων ευρωπαϊκών κρατών επανέφερε και στην Ελλάδα τη συζήτηση για την προοπτική της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους με τα περισσότερα κόμματα της χώρας να δηλώνουν εντός και εκτός Βουλής ότι ήρθε η ώρα για μια δίκαιη λύση στην Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Πλεύση Ελευθερίας τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης και κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να κάνει το σχετικό βήμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Κράτος της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα

Η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, κατέστησε σαφές ότι το κόμμα της στηρίζει τη λύση των δύο κρατών και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. «Παλεύουμε για να αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλία η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενεργητικής, πολυμερούς διπλωματίας για δικαιοσύνη και ασφάλεια, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των συνόρων του 1967, για λύση δύο κρατών που θα συμβιώνουν ειρηνικά, με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους» δήλωσε η κυρία Δούρου. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν θα υλοποιήσει το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής τον Δεκέμβριο του 2015 για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

ΠΑΣΟΚ: Ο «γόρδιος δεσμός» λύνεται με την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους

Υπέρ της αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους τάχθηκε και το ΠΑΣΟΚ μέσω του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Μάντζου. «Ο “γόρδιος δεσμός” λύνεται μόνο με έναν τρόπο: με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, όπως ο ΟΗΕ έχει αποφασίσει εδώ και δεκαετίες» ανέφερε ο κ. Μάντζος σε ομιλία του στη Βουλή. Υπογράμμισε, μάλιστα ότι αυτό αποτελεί «πάγια εθνική θέση και θέση του ΠΑΣΟΚ» και συμπλήρωσε ότι «κρούει ανοικτές θύρες όποιος ρωτά το Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου τι άποψή του έχει για την τραγωδία της Γάζας».

ΚΚΕ: Να αναγνωριστεί με επείγουσες διαδικασίες το Κράτος της Παλαιστίνης

Πίεση στην κυβέρνηση να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος άσκησε και το ΚΚΕ το οποίο κατέθεσε μάλιστα σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, με πρώτο υπογράφοντα τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα. «Το ΚΚΕ, που έχει επιμείνει όλα αυτά τα χρόνια για την εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της βουλής, επαναφέρει το αίτημα και καλεί την κυβέρνηση άμεσα, με επείγουσες διαδικασίες να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό Κράτος» τόνισε ο Περισσός και κάλεσε τον κ. Γεραπετρίτη να ξεκαθαρίσει «τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την άμεση αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους στα όρια του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Πλεύση Ελευθερίας: Πάρτε θέση για το Κράτος της Παλαιστίνης

Αντίστοιχα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου άσκησε πίεση στην κυβέρνηση να διασαφηνίσει τη θέση της. «Πάρτε θέση για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Το κάνουν ήδη τρεις χώρες-μέλη της ΕΕ, και θα ακολουθήσουν και άλλες. Έχει πολύ μεγάλη σημασία εάν η χώρα μας θα ξεμείνει. Με ποιους; Με αυτούς που καταψήφισαν το 1998 την ίδρυση του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου;» ανέφερε και ζήτησε από των πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «να καταδικάσει τα εγκλήματα που διαπράττουν οι επιτελείς της κυβέρνησης Νετανιάχου».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ