Η μεγάλη απάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη με το δήθεν ελληνικό οικονομικό θαύμα

Του Νίκου Λακόπουλου

“Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία. O πληθωρισμός της απληστίας δεν είναι ανεκτός και πρέπει να το καταλάβουν οι πολυεθνικές. Τα μέτρα θα έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις, καθώς είναι παντελώς αδικαιολόγητο να είναι οι τιμές στην Ελλάδα υψηλότερες από το εξωτερικό”.

Μετά από αυτή την δήλωση ακολούθησε η “γενναία” επιστολή του Πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen για την “ασύμμετρη δύναμη που έχουν πολυεθνικοί κολοσσοί ως προς την διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν έναντι μεμονωμένων κρατών μελών” και την “αποτροπή της πολιτικής ορισμένων πολυεθνικών επιχειρήσεων να διαθέτουν ίδια ή παραπλήσια καταναλωτικά προϊόντα κάτω από διαφορετικές μάρκες σε διαφορετικά κράτη-μέλη”.

Η απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη -όχι από την Ursula von der Leyen- ήταν πως “λάβαμε την επιστολή και θα απαντήσουμε στην επιστολή σε εύθετο χρόνο“. O Kυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τον θαυμασμό τουλάχιστο του Άκη Σκέρτσου ως ένας πρωθυπουργός που τα βάζει με τις πολυεθνικές!

Προφανώς πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τρικ χωρίς κανένα αντίκρυσμα που μεταθέτει τις ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ είναι σαφές πως από τον “πληθωρισμό της απληστίας” δεν ωφελούνται μόνο οι πολυεθνικές και η πρώτη που ωφελείται είναι η κυβέρνηση με υπερέσοδα που τις επιτρέπουν πολιτικές αστείες όπως το market pass.

Aν η κυβέρνηση μείωνε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα καύσιμα θα έχανε πολλά δισεκατομμύρια ώστε να μην μπορεί να κάνει “κοινωνική πολιτική” -να εκμαυλίζει δηλαδή τους ψηφοφόρους με δώρα σε κάθε κοινωνική κατηγορία -αυξάνοντας τελικά τους φόρους την ώρα που λέει πως τους έχει μειώσει.

Η “μπανανία των πολυεθνικών“

“Οι πολυεθνικές εφαρμόζουν πρακτικές διακρίσεων, σε αγορές, όπως η ελληνική, με διάφορες δικαιολογίες, ενώ στην πραγματικότητα «το κάνουν γιατί μπορούν» γράφει ο Κώστας Μελάς στο Dnews.

“Αυτό ευθέως αφορά στην αδυναμία(;) ή στη μη θέληση (;) της κυβέρνησης να προσπαθήσει να ελέγξει το πρόβλημα όσο μπορεί. Και σίγουρα μπορεί αρκετά. Απλά απουσιάζει η θέληση λόγω του ακραίου ιδεολογικού προσανατολισμού της, καθιστώντας την χώρα μας μπανανία των πολυεθνικών“.

‘Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει τελικά στον τελικό καταναλωτή γιατί έχουμε εμπειρίες και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που το δοκίμασαν» είπε χθες ο Πρωθυπουργός την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν τον Μάρτιο μικρότερος από τον αντίστοιχο στην Ελλάδα σε αυτές τις χώρες.

Η εκτίναξη των έμμεσων φόρων

Η εκτόξευση των τιμών σημαίνει υπέρβαση από τους στόχους του προϋπολογισμού καθώς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πληρώνουν περισσότερα σε ένα οικονομικό “θαύμα” ΄με αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου και μείωση των εισοδημάτων.

Βέβαια οι υπερεισπράξεις από τους έμμεσους φόρους επιστρέφουν υποτίθεται μέσω του fuel pass και του power pass, αλλά μόνο σε ένα μικρό μέρος που επιτρέπει ωστόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να εμφανίζεται φιλολαϊκή, ενώ είναι φοροληστρική.

Αυτό είναι το “οικονομικό θαύμα” της κυβέρνησης Μητσοτάκη που συνδυάζει την ανάπτυξη με τη φτώχεια και έχει ένα ορατό αποτέλεσμα όχι στην οικονομία, αλλά στην πολιτική επικοινωνία: όλοι βλέπουν πως η ακρίβεια αποτελεί πρόβλημα, αλλά οι μισοί από αυτούς εξακολουθούν να ψηφίζουν Μητσοτάκη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα το δείτε στα κανάλια – Σκληρή γραμμή από Μαξίμου και μεγαλοεπιχειρηματίες υπέρ Λατινοπούλου μέχρι τις εθνικές εκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου.Η Αφροδίτη Λατινοπούλου ήταν...

Η Νάνσυ «καίει» με την ατζέντα της την VIP Αθήνα

Κατάλαβε τη θηλυκή της πλευρά στα δεκαπέντε της. Τέσσερα...

Ο Ανδρουλάκης μοιράζει αντικρουόμενα ρεπορτάζ στα μαγαζιά του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ιβάν Σαββίδη;

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....