Ζόραν Ζάεφ: «Αδελφός μου ο Τσίπρας – Ευγνώμων που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδέχεται τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Ξέρετε ότι ο Αλέξης είναι αδερφός μου. Και θα είμαστε αδέρφια μέχρι το τέλος της ζωής μας, γιατί μαζί είχαμε αρκετό θάρρος να “κόψουμε” αυτούς τους φραγμούς μεταξύ των χωρών μας και να οικοδομήσουμε μια αδελφική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας». Με τα λόγια αυτά μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ για τον Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξη που έδωσε στο One Channel πέντε χρόνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Το κουράγιο που έδειξε ο Αλέξης στον ελληνικό λαό, στους πολίτες των Βαλκανίων, στην ΕΕ και στους ανθρώπους όλου του κόσμου, θα το θυμόμαστε μέχρι το τέλος της ζωής μας και σίγουρα, και η γενιά που έχουμε μπροστά μας. Αυτό αναγνωρίστηκε από τον δυτικό κόσμο, τον δυτικό δημοκρατικό κόσμο αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο» σημείωσε. «Τον παρακολούθησα πώς αγωνίστηκε ακόμα και στις τελευταίες εκλογές. Είναι πολύ προοδευτικός, είναι πολύ θετικός χαρακτήρας και πιστεύει στο καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες πολίτες αλλά και για την ΕΕ και όλα τα Βαλκάνια. Μιλάω μαζί του όλο αυτό το διάστημα, προσπάθησα να τον ενθαρρύνω στο συνέδριο, αλλά στη δημοκρατία στο τέλος της ημέρας ο κόσμος αποφασίζει ποιος θα κυβερνήσει. Πιστεύω, όπως και του ανέφερα, όταν κλείνει η μια πόρτα, τρεις άλλες είναι ανοίγουν. Υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες για το πώς να αγωνιστούμε για την καλύτερη ζωή των πολιτών μας, για τις προοδευτικές αξίες, για τις δυτικές αξίες, για τις ευρωπαϊκές αξίες και πιστεύω ότι θα βρει τρόπο να συνεχίσει τον αγώνα του για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του, των Ελλήνων πολιτών αλλά και για τη συμμετοχή και στη βελτίωση όλων των Δυτικών Βαλκανίων. Και ξέρετε, αν ο διπλανός σου είναι καλός, είσαι και εσύ καλός, αν ο γείτονάς σου πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, θα έχει επίσης θετικά αποτελέσματα και για σένα» ανέφερε.

«Πιστεύω λοιπόν ότι πέντε χρόνια μετά, η συμφωνία των Πρεσπών, έφερε πολλά οφέλη στον λαό της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και στον λαό της Ελλάδας. Και επίσης ήταν ένα μάθημα και για τις υπόλοιπες χώρες για το πώς να λύνουν τα ζητήματα με θάρρος, προστατεύοντας τα συμφέροντα της χώρας αλλά και εστιάζοντας στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Ναι, αναγνωρίζουμε το παρελθόν, αλλά πρέπει να εστιάσουμε πλήρως στο μέλλον. Να εξασφαλίσουμε ένα καλό μέλλον στους νέους, τα παιδιά της επόμενης γενιάς και προσωπικά είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό» σημείωσε.

«Είμαι ευγνώμων που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδέχεται και θα υλοποιήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Είμαι περήφανος για ό,τι πετύχαμε με τον Αλέξη. Και πιστεύω ότι και ο Αλέξης Τσίπρας είναι περήφανος γι’ αυτό, και είμαι πολύ ευγνώμων που η υπάρχουσα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία, επιβεβαίωσε επίσης ότι αυτό που είπαμε είναι μια τελική συμφωνία. Και τώρα κάνουμε μια “επιχείρηση”, έχουμε μια συνεργασία, σε διάφορα επίπεδα, σε αθλητικό επίπεδο, σε επιχειρηματικό επίπεδο, σε επίπεδο εκπαίδευσης, σε πολιτιστικό επίπεδο και όλα αυτά είναι κάτι που θέλω να επιβεβαιώσω γιατί ξέρω ότι μετά από πέντε χρόνια θα φέρουμε πολλά οφέλη και στις δύο πλευρές, και στα δύο έθνη, αλλά ξέρω ότι τα επόμενα χρόνια θα φέρουμε ακόμη περισσότερα» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την κύρωση των Μνημονίων από την ελληνική Βουλή, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι «και στις δύο κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε ότι την αποδέχεται και ότι θα ακολουθήσει την υλοποίηση της συμφωνίας. Αυτό δείχνει τη δέσμευση και των δύο πλευρών να παραμείνουν σε λειτουργία και να πραγματοποιήσουν τις αξίες της συμφωνίας».

«Υπάρχουν ορισμένες καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά όπως τη διεξαγωγή Συμβουλίου σε δεύτερο βαθμό καθώς και η κύρωση των Μνημονίων Συνεργασίας από την ελληνική Βουλή» επισήμανε. «Μέχρι στιγμής οι Έλληνες βουλευτές έχουν ψηφίσει τις συμφωνίες που προέκυψαν από την συμφωνία των Πρεσπών και σχετίζονται με το άνοιγμα νέας συνοριακής διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών. Το Γραφείο Διασύνδεσης στα Σκόπια μετατράπηκε σε Πρεσβεία, σε Γραφείο Προξενικών, Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μπίτολα και σε επίπεδο Γενικού Προξενείου.

Φέτος ή στις αρχές του επόμενου έτους οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία αλλαγής ταξιδιωτικών εγγράφων με το νέο όνομα της χώρας. Ολοκλήρωσα τα δικά μου έγγραφα πριν από τρία χρόνια, πολλοί άνθρωποι αλλάζουν στο μεταξύ αλλά η ημερομηνία λήξης είναι ο Φεβρουάριος του 2024. Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να ολοκληρώσει πλήρως το κομμάτι της συμφωνίας που ανανεώνει την οδική σήμανση, γιατί είναι καιρός πέντε χρόνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών να αλλάξουν οι πινακίδες οδοσήμανσης στην Ελλάδα που “οδηγούν” σε ανύπαρκτη χώρα με τη συντομογραφία ΠΓΔΜ» υπογράμμισε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ