Ερντογάν για σιτηρά: Η Δύση να τηρήσει τις υποσχέσεις της

Η άρση του αδιεξόδου όσον αφορά τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας «εξαρτάται από τις δυτικές χώρες, οι οποίες πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», έκρινε χθες Τρίτη το βράδυ ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θεωρώ πως μπορεί να βρεθεί λύση», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόσφατη τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, που αρνήθηκε να παρατείνει τη συμφωνία, εγγυητές της οποίας ήταν η Τουρκία και ο ΟΗΕ, προτού εκπνεύσει τη 17η Ιουλίου.

«Την περασμένη εβδομάδα, στην τηλεφωνική συνομιλία μας με τον κ. Πούτιν, ενημερωθήκαμε για τα αιτήματα που προβάλλει η Ρωσία», ανέφερε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, απευθυνόμενος σε πρεσβευτές στην Άγκυρα.

«Η λύση του προβλήματος εξαρτάται από την τήρηση από μέρους δυτικών χωρών των υποσχέσεων που έδωσαν. Τα μέτρα που θα επέτρεπαν να μεταμορφωθεί η θετική ατμόσφαιρα την οποία δημιούργησε η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας σε κατάπαυση του πυρός, κατόπιν σε διαρκή συμφωνία ειρήνης, δεν πάρθηκαν», στηλίτευσε.

Η Μόσχα αξιώνει ιδίως να αρθούν συνδεόμενα με τις δυτικές κυρώσεις εμπόδια για τις εξαγωγές των δικών της αγροτικών προϊόντων, ιδίως λιπασμάτων.

«Η θέση μας είναι σαφής» στο ζήτημα, επέμεινε ο κ. Ερντογάν, που την περασμένη εβδομάδα κάλεσε τον κ. Πούτιν να «αποφύγει την κλιμάκωση»: καθώς «αν ο πόλεμος επεκταθεί στη Μαύρη Θάλασσα, θα πρόκειται για καταστροφή για την περιοχή μας».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου