Ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό

Η Κίνα ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου που υποδεικνύουν μια μέτρια βελτίωση από τον Ιούνιο, με τις τιμές καταναλωτή να υποχωρούν σε αποπληθωρισμό για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, καθώς η επιβράδυνση της εσωτερικής κατανάλωσης επιβάρυνε την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μετά τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,3% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, αλλά αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση- σε σύγκριση δηλαδή με τον Ιούνιο-, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Οι αναλυτές των πρακτορείων Reuters και Bloomberg προέβλεπαν μεγαλύτερη πτώση του δείκτη κατά 0,4%.

Τα στοιχεία του Ιουλίου είναι η πρώτη αρνητική ένδειξη του πληθωρισμού στην Κίνα από τις αρχές του 2021, όταν οι τιμές ήταν πιο αδύναμες καθώς η πανδημία του Covid-19 έπληξε τη ζήτηση και οι τιμές του χοιρινού κρέατος σημείωσαν πτώση.

Τα στοιχεία έρχονται μια ημέρα μετά τη δημοσίευση στοιχείων που δείχνουν ότι οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν πιο απότομα από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, καθώς μειώνεται η παγκόσμια ζήτηση για κινεζικά προϊόντα.

Οι Κινέζοι λιανοπωλητές έχουν πληγεί από την επιβράδυνση των πωλήσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι έμποροι λιανικής που είχαν αποθέματα αγαθών αναμένοντας αύξηση της ζήτησης μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία βρίσκονται τώρα υπό πίεση να μειώσουν τις τιμές.

Το κόστος των αυτοκινήτων έχει επίσης μειωθεί, αφού οι περικοπές τιμών από την Tesla προκάλεσαν πόλεμο τιμών, με άλλες μάρκες να μειώνουν επίσης τις τιμές τους.

Τα εργοστάσια της Κίνας χρεώνουν ήδη λιγότερα για τα προϊόντα τους, καθώς αντιδρούν στην εξασθένηση της ζήτησης μετά την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων. Ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού της Κίνας, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές στην πύλη του εργοστασίου, ήταν -5,4% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση.

Ο αποπληθωρισμός είναι το αντίθετο του πληθωρισμού, με άλλα λόγια η μείωση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών. Αν και στα χαρτιά το φαινόμενο μοιάζει κάτι ευνοϊκό, αφού θεωρητικά αυξάνει την αγοραστική δύναμη, χαρακτηρίζεται απειλή για κάθε οικονομία. Καθώς πολλοί καταναλωτές προτιμούν να μην ξοδεύουν, αναβάλλουν τις αγορές με την ελπίδα πως οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω.

Πάντως οι αρχές έχουν υποβαθμίσει τις ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό. Ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Liu Guoqiang, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα υπάρξουν κίνδυνοι αποπληθωρισμού στην Κίνα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά σημείωσε ότι η οικονομία χρειάζεται χρόνο για να επιστρέψει στην κανονικότητα μετά την πανδημία.

Επίσης, οι κινεζικές αρχές φέρεται να έχουν ασκήσει πίεση στους οικονομολόγους της χώρας να αποφεύγουν τη συζήτηση αρνητικών τάσεων στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του αποπληθωρισμού, όπως ανέφεραν οι Financial Times.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει στόχο για τον πληθωρισμό γύρω στο 3% φέτος.

Παρά τα πρόσφατα μέτρα στήριξης, οι καταναλωτές και οι παραγωγοί παρέμειναν προσεκτικοί εν μέσω της ακόμα αδύναμης αγοράς στέγης και της υψηλής ανεργίας των νέων και της φθίνουσας όρεξης μεταξύ των ξένων εταιρειών να επενδύσουν στην Κίνα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ