Έρχεται αυστηρότερη λιτότητα από το 2025 σε Ελλάδα και Ευρώπη

Την Ελλάδα αφορούν κυρίως οι παρεμβάσεις για τη μείωση του χρέους, καθώς αποτελεί τη χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με το ΑΕΠ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μπορεί χθεσινό Eurogroup να μην είχε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς δεν συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν παρεμβάσεις στο οικονομικό πεδίο της χώρας μας, όμως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης άρχισαν να σκιαγραφούν το δημοσιονομικό «συμμάζεμα» από το 2025, καθώς η φετινή χρονιά -η πρώτη μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις και την επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας- αποτελεί έτος προσαρμογής.

Από του χρόνου (2025), η Ευρώπη σχεδιάζει ένα πακέτο λιτότητας προκειμένου να μειωθούν τα τεράστια ελλείμματα και τα χρέη των κρατών-μελών.

Η χώρα μας είναι δεσμευμένη να φέρνει πρωτογενή πλεονάσματα που κινούνται στην περιοχή άνω του 2%, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί το ακριβές ποσοστό. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο αφορά χώρες (π.χ. Ιταλία, Γαλλία) που έχουν υψηλά ελλείμματα, άνω του 3%.

Την Ελλάδα, όμως, αφορούν οι παρεμβάσεις για τη μείωση του χρέους, καθώς αποτελεί τη χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με το ΑΕΠ σε ολόκληρη την Ευρώπη και, μάλιστα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πριν από την Ιαπωνία. Σημειώνεται πως εδώ και καιρό έχουν χτυπήσει καμπανάκια για το ελληνικό χρέος, καθώς μετά το 2032 οι τόκοι που τελούν σε αναβολή θα συνυπολογιστούν στο χρέος και μέχρι τότε θα μπορούσαν να ανέλθουν μέχρι και στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, με ορατό τον κίνδυνο επανάληψης μιας νέας κρίσης χρέους. «Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, οι απαιτήσεις του αναθεωρημένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης θα μεταφραστούν σε μια συνολική ελαφρώς περιοριστική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ το 2025» τονίζει το Eurogroup και αναφέρει ακόμα:

«Αυτό θα ήταν σκόπιμο, υπό το φως των τρεχουσών μακροοικονομικών προοπτικών, της ανάγκης να συνεχιστεί η ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και για την υποστήριξη της συνεχιζόμενης αποπληθωριστικής διαδικασίας, ενώ οι πολιτικές πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες εν όψει της επικρατούσας αβεβαιότητας». Σήμερα, πάντως, θα διεξαχθεί κοινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. με θέμα τις κοινωνικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, τη μακροοικονομική σταθεροποίηση και την κοινωνική σύγκλιση. Εν συνεχεία, στο πλαίσιο του ECOFIN οι υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία της εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τον οικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...