Η κυβέρνηση υπερασπίζεται το προκλητικό πόρισμα για τα Τέμπη

Παρά τον σάλο που έχει ξεσπάσει μετά τη λήξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα στα Τέμπη, η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή που έχει χαράξει από την πρώτη στιγμή, δηλαδή, να περιμένει τη δικαιοσύνη και την έρευνά της για τα αίτια που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα και να κατηγορεί την αντιπολίτευση για μικροκομματική εκμετάλλευση της τραγωδίας.

Στη γραμμή αυτή κινήθηκε ο πρωθυπουργός νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, καθώς, αφού παρέπεμψε στην έρευνα της δικαιοσύνης προκειμένου να χυθεί «άπλετο φως» στην υπόθεση, δήλωσε ότι «οι κατηγορίες περί συγκάλυψης από την αντιπολίτευση είναι βαθύτατα συκοφαντικές και ατεκμηρίωτες», λέγοντας ότι «προσπαθεί να εργαλειοποιήσει ένα τραγικό δυστύχημα, και το είδαμε αυτό και στα πορίσματα (σ.σ. της Εξεταστικής). Το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν πολυσέλιδο και με την τεκμηρίωση που θεωρεί ότι απαιτείται σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση γιατί ο στόχος δεν είναι να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων – αυτό είναι ντροπή να γίνεται – αλλά να βοηθήσουμε να διαλευκανθεί η υπόθεση στο μέτρο που μας αναλογεί».

«Από την άλλη πλευρά», συνέχισε, «είδαμε έναν ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να πολιτικοποιήσει με κάθε ευκαιρία το ζήτημα αυτό. Τον νοιάζει μόνο η επικοινωνία και η στοχοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, εμφανίζεται ως άμοιρος ευθυνών για τα χρόνια που κυβέρνησε και δεν αποτυπώνει κι ένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Το δε ΠΑΣΟΚ – δεν ξέρω αν ξεπέρασε τις 20 σελίδες το πόρισμά του – επίσης καμία τεκμηρίωση, μιλά γενικά και αόριστα για πολιτικές ευθύνες χωρίς να διατυπώνει συγκεκριμένα ποιο είναι το κατηγορητήριο το οποίο θεωρεί ότι υφίσταται. Αντιλαμβανόμαστε το πολιτικό παιχνίδι που παίζουν, αλλά ας έκαναν τον κόπο, από σεβασμό για τους ανθρώπους που πονάνε, να κάνουν στοιχειώδη δουλειά τεκμηρίωσης. Δεν την έκαναν γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η δημιουργία εντυπώσεων».

Όσον αφορά στο μπάζωμα του σημείου της τραγωδίας, ο Π. Μαρινάκης απέρριψε ότι έγινε για συγκάλυψη, λέγοντας ότι «είναι ένα ψέμα το οποίο κάποιοι με συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες προσπάθησαν να διακινήσουν, εκμεταλλευόμενοι την οργή και των πόνο ανθρώπων που έχασαν συγγενείς τους. Έχουμε απαντήσει ότι δεν δόθηκε καμία εντολή, ότι δεν έγινε για δήθεν συγκάλυψη, αλλά για συγκεκριμένους υπηρεσιακούς σκοπούς για να συνεχιστεί η έρευνα αναζήτησης ανθρώπων που είχαν χάσει τη ζωή τους και να ολοκληρωθούν συνολικά οι έρευνες. Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος της ημέρας, όλα θα τα κρίνει η δικαιοσύνη και ακόμα και για θέματα που θεωρούμε ως fake news, όσο γίνεται η έρευνα και με δεύτερο πραγματογνώμονα, τόσο το καλύτερο για την υπόθεση».

Αναφερόμενος στις κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη σύμβαση 717, αλλά και πληροφορίες από την έρευνα του ειδικού εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η προδικασία διέπεται από μυστικότητα και δεν θα μπορούσα να σχολιάσω φήμες. Το ζήτημα της διερεύνησης της 717 είναι εν εξελίξει και θα κρίνει η δικαιοσύνη, όσοι κατηγορούνται θα απαντήσουν με τα δικά τους επιχειρήματα και η δικαιοσύνη θα βγάλει τα συμπεράσματά της», αν και σημείωσε ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική «δεν λέει το αντίθετο, και θεωρώ ότι είναι προσβλητικό στην κοινή λογική, αυτοί που έδωσαν πολλές παρατάσεις, που δεν έκαναν τίποτα για να ολοκληρωθεί η σύμβαση, να κουνάνε το δάχτυλο σε εκείνους που το 2023 την ολοκλήρωσαν». «Όποιος διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι επειδή δεν ολοκληρώθηκε μια σύμβαση, αυτό συνδέεται με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, εμείς με αυτό τον ισχυρισμό δεν συμφωνούμε», προσέθεσε.

Σε άλλο μήκος κύματος, και ερωτηθείς για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες το προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε δηκτικά ότι «ο κ. Κασσελάκης έχει απαντήσει σε κάθε άσχετη ερώτηση που ουδέποτε του ετέθη και δεν έχει δώσει καμία απάντηση για τις πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις που θέτει και η δικαιοσύνη. Δεν είναι influencer του διαδικτύου, αλλά ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Π. Μαρινάκης συμπλήρωσε ότι «στη χώρα υπάρχουν νόμοι, και τον συγκεκριμένο νόμο τον ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να στοχοποιηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του. Άμα δεν αρέσουν του κ. Κασσελάκη οι νόμοι, δεν αλλάζουν έτσι. Πρέπει να εφαρμόζονται. Γι’ αυτό, λοιπόν, για το οποίο ερωτάται επιμόνως, δεν απαντάει. Δεν ρωτήθηκε αν είναι νόμιμα τα λεφτά που έβγαλε στην Αμερική. Προφανώς δεν μπορεί να απαντήσει, αλλά ας μην πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα και ας μην εκτοξεύει συκοφαντίες και κατηγορίες ανυπόστατες, έναντι απαντήσεων».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ