Χωρίς τέλος ο πύρινος εφιάλτης

Κρίσιμες είναι οι ώρες στην Αττική, καθώς η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε χθες το μεσημέρι μαίνεται ανεξέλεγκτα και είναι πλέον μέσα στις Αφίδνες. Εφιαλτική ήταν η νύχτα, καθώς οι φλόγες πέρασαν την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων, ενώ από την άλλη πλευρά έφτασαν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Από τις 6 το πρωί έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, ενώ ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες στην Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ υπάρχει, πλέον, μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δένδρα, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να την εμποδίσουν να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι.

Αυτήν την ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Αφίδνες, όπου καίγονται στον παράδρομο τις εθνικής οδού εγκαταστάσεις, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για καμένα σπίτια. Επίσης, στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει σε μάντρα αυτοκινήτων. Δίνεται τιτάνια μάχη για να σταματήσει η επέλαση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα στην Αττική επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ κάνουν ρίψεις από αέρος 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν οι 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τις πύρινες ζώνες χιλιομέτρων που καταπίνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η φωτιά κατακαίει καθαρό δάσος όπου δεν μπορούν να προσεγγίσουν επίγειες δυνάμεις, ενώ η πρόγνωση για ισχυρούς ανέμους 7 και 8 μποφόρ αργότερα μέσα στην ημέρα να προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Οι φλόγες είναι στις αυλές των σπιτιών είπε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, αναφερόμενος στο μέτωπο στις Αφίδνες. Ο ίδιος έκανε λόγο για πάρα πολύ άσχημη κατάσταση και τόνισε ότι ο μεγάλος φόβος είναι η ενίσχυση των ανέμων.

Πριν από λίγο ζητήθηκε και εκκένωση του οικισμού στο Καλέτζι Μαραθώνα. «Η φωτιά είναι μακριά από το Καλέτζι. Το μέτωπο είναι και εκεί μεγάλο αλλά αντιμετωπίζεται», ανέφερε ο Β. Κόκκαλης.

«Ζούμε την Κόλαση του Δάντη» – Αποπνικτική η ατμόσφαιρα, κάηκε βιοτεχνία ελαστικών

Στις Αφίδνες, το μέτωπο είναι εκτεταμένο, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της κοινότητας Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος. Μίλησε για καμένα σπίτια περιφερειακά του χωριού και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. «Δεν ξέρουμε πόσα, θα το μάθουμε μόνο όταν βγούμε από αυτήν την Κόλαση του Δάντη», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος έκανε λόγο και για δυο μέτωπα στην Ιπποκράτειο, ένα που ανεβαίνει κι ένα που κατεβαίνει από το Κατσιμίδι προς τα κάτω, αλλά και για φωτιά που ξέσπασε σε βιοτεχνικό χώρο με λάστιχα και εύφλεκτα υλικά στην περιοχή με αποτέλεσμα ένα πυκνό πέπλο πολύ μαύρου καπνού να έχει καλύψει τις Αφίδνες. Οι κάτοικοι έχουν όλοι απομακρυνθεί, όπως είπε με τη βοήθεια και της Αστυνομίας. Στη Δροσοπηγή είναι απόλυτη η καταστροφή, είπε.

Δραματική έκκληση έκανε ο δήμαρχος Ωρωπού Γ. Γιασημάκης για ενισχύσεις με εναέρια μέσα και υδροφόρες στις Αφίδνες. Όπως είπε, έχει καεί η Δροσοπηγή, η Κοσμοθέα, ο οικισμός Σταθμός, η φωτιά ανέβηκε στην Αγία Μαρίνα μπήκε στο Πέτσουλι και έχει περικυκλώσει τις Αφίδνες. Ο Ωρωπός δεν κινδυνεύει, ανέφερε.

Ζημιές υπάρχουν σε σπίτια και στις παρυφές του Κρυονερίου, το οποίο έχει κυκλωθεί δυτικά και απειλείται από άλλο μέτωπο που κατεβαίνει από τα βόρεια. Ο οικισμός εκκενώθηκε. Ο πρόεδρος της κοινότητας Ηρακλής Χιώτης μίλησε για μεγάλη καταστροφή. «Δεν έχει τελειώσει ο αγώνας περιμένουμε να κατέβει το μεγάλο μέτωπο από τα βόρεια εάν δεν σταματήσει άμεσα όλες οι βιομηχανίες είναι ακριβώς από κάτω και απειλούνται», είπε. Υπενθυμίζεται ότι από χθες υπάρχει ανησυχία για τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

Στην περιοχή του Τατοΐου η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σήμερα. Έχει καεί όλο το κοιμητήριο στα βασιλικά κτήματα.

Στο Κρυονέρι το μέτωπο φουντώνει με κατεύθυνση προς το υδραγωγείο με τους κατοίκους να ανησυχούν για τυχόν προβλήματα υδροδότητησης που θα δυσχεράνουν το έργο της κατάσβεσης. Μέσα στη νύχτα η φωτιά έφθασε μέχρι και τις παρυφές της πλατείας, αλλά και στη Δροσοπηγή, ενώ μπήκε και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Τα ξημερώματα η φωτιά πέρασε εκ νέου την Εθνική Οδό, και κατευθύνεται προς τον Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι, όπου στρατιωτικές δυνάμεις ανοίγουν αντιπυρική ζώνη, καθώς απειλούνται σπίτια. 

Νωρίτερα εστάλησαν μηνύματα για εκκένωση των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και των οικισμών Πευκόφυτου και Ποντίων Αγίου Στεφάνου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ανησυχούν για την κατάσταση κυρίως στο Πευκόφυτο. Τέλος, εκκενώθηκε και η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ