Συκοφαντικός ο ισχυρισμός βιβλίου ότι ο Αμπράμοβιτς αγόρασε τη Τσέλσι με εντολή Πούτιν

Ο ισχυρισμός σε ένα βιβλίο, ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς αγόρασε τη Τσέλσι με εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, για να αποκτήσει επιρροή στη Βρετανία, είναι συκοφαντικός, όπως αποφάνθηκε σήμερα Βρετανή δικαστής.

 Στο βιβλίο της το 2020, η Βρετανίδα δημοσιογράφος Κάθριν Μπέλτον- πρώην ανταποκρίτρια των Financial Times της Μόσχας και τώρα ειδική ανταποκρίτρια του Reuters-, καταγράφει την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία και πόσοι από τους συνεργάτες του από τις πρώην σοβιετικές υπηρεσίες κατασκοπείας ανήλθαν σε θέσεις πλούτου και επιρροής, όταν κέρδισε την κορυφαία θέση στο Κρεμλίνο το 1999.

 Ένας δικηγόρος του Αμπράμοβιτς είχε υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι τα αποσπάσματα του βιβλίου «Οι άνθρωποι του Πούτιν: Πώς η KGB πήρε πίσω τη Ρωσία και στη συνέχεια κατέλαβε τη Δύση», που δημοσιεύτηκε από την εκδοτική εταιρεία (με έδρα τη Νέα Υόρκη) HarperCollins, ήταν σαφώς δυσφημιστικά. Ο Αμπράμοβιτς μήνυσε  τόσο την HarperCollins όσο και την Μπέλτον.

 «Η εντύπωση που έχει ο αναγνώστης είναι ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε την αγορά της Τσέλσι για να κερδίσει την αποδοχή και την επιρροή της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε η δικαστής Αμάνμτα Τιπλς, σε μια κρίση σχετικά με τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιήθηκαν.
 «Ο κρυφός τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε αυτό ήταν να χρησιμοποιηθεί ο ενάγοντας, κάποιος που θεωρούνταν ως το αποδεκτό πρόσωπο της ρωσικής επιχείρησης, ως μέτωπο αυτής. Αυτή ήταν η εντύπωσή μου όταν διάβασα το βιβλίο», είπε η δικαστής.
«Κατά την άποψή μου, αυτά τα αποσπάσματα δεν θα μπορούσαν να γίνουν κατανοητά από τον απλό λογικό αναγνώστη ως επαρκή λόγο για αμφιβολία ότι ο ενάγων αγόρασε τη Τσέλσι κατόπιν εντολής του Πούτιν», ανέφερε η απόφαση.
«Συμπερασματικά, λοιπόν, οι έννοιες που έχω εντοπίσει είναι όλες συκοφαντικές του ενάγοντος κατά το κοινό δίκαιο».

 Η δικαστής είπε ότι το δικαστήριο αποφάσιζε μόνο για το νόημα των αποσπασμάτων και όχι εάν οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν στο βιβλίο ήταν αληθινοί ή όχι.

 «Χαιρετίζουμε τη σημερινή απόφαση που ορίζει ότι το βιβλίο «Οι άνθρωποι του Πούτιν» κάνει πράγματι πολλούς συκοφαντικούς ισχυρισμούς για τον κ. Αμπράμοβιτς, συμπεριλαμβανομένων ψευδών ισχυρισμών για τη φύση της αγοράς της Τσέλσι», δήλωσε εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς.
«Η σημερινή απόφαση υπογραμμίζει περαιτέρω την ανάγκη να διορθωθούν το συντομότερο δυνατό οι ψευδείς και δυσφημιστικοί ισχυρισμοί για τον κ. Αμπράμοβιτς», είπε ο εκπρόσωπος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ