Σοκαριστική παραδοχή Ράμα: Λαθρεμπόριο εμβολίων ανάμεσα σε Ιταλία και Αλβανία – Τι συνέβη όταν το πήρε χαμπάρι η Pfizer

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκαμο, αποκάλυψε για πρώτη φορά από πού προήλθαν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έφτασαν στη Αλβανία στο απόγειο της πανδημίας και για τα οποία συχνά έλεγε ότι προήλθαν από «φιλική χώρα».

Ο Ράμα, παρόντος του Λουίτζι ντι Μάιο (Ιταλός ΥΠΕΞ) είπε ότι η Ιταλία ήταν η μόνη χώρα που βοήθησε αρχικά την Αλβανία, με τα εμβόλια της Pfizer που χρησιμοποιήθηκαν για τον εμβολιασμό του ιατρικού προσωπικού.

Αυτό όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε σε πρώτη φάση λαθραία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αφού η εταιρεία είχε απαγορεύσει στη σύμβασή της με τα κράτη που προμήθευαν τα εμβόλια της Pfizer, να τα διανέμουν σε άλλες χώρες.

Η Corriere Della Sera δημοσίευσε τη δήλωση του Ράμα, όπου μεταξύ άλλων είπε:

«Ο κόσμος φοβόταν και ήμασταν σαν ψάρια εκτός νερού, καθώς δεν είχαμε εμβόλια κατά του Covid. Ρώτησα τον Λουίτζι (σ.σ. Ντι Μάιο, Ιταλός ΥΠΕΞ): Μπορείς να μας δώσεις δόσεις τουλάχιστον για γιατρούς και νοσηλευτές; Η Pfizer είχε ένα πολύ καπιταλιστικό συμβόλαιο με τις κυβερνήσεις: σου δίνω τα εμβόλια, αλλά δεν μπορείς να τα δώσεις σε κανέναν. Κάτι που κάθε άλλο παρά χριστιανικό είναι. Ο Λουίτζι είπε: Αυτό θα ήταν πολύ σοβαρό! Αλλά το κάναμε αυτό με τις μυστικές υπηρεσίες: δύο υπουργοί μεταφέρουν λαθραία αγαθά ο ένας στον άλλο για να σώσουν ανθρώπους. Τότε δεν μπορούσαμε να κρύψουμε τα εμβόλια, έπρεπε να τα χορηγήσουμε και αυτά. Οι δικηγόροι της Pfizer απείλησαν με μήνυση και ήθελαν να μάθουν πώς τα πήραμε, αλλά εμείς απλώς είπαμε: από μια φίλη χώρα. Είπα ότι είχαμε μάθει από τους Ναπολιτάνους ότι δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψεις έναν φίλο μπροστά στην αστυνομία».

Και ακόμα: «Σήμερα λέω κάτι που κανείς δεν ξέρει. Είμαι Αλβανοϊταλός, ο Ντι Μάιο είναι Ναπολιτάνος ​​Αλβανός, κάναμε λαθρεμπόριο μαζί. Τι είδους Ιταλός ή Αλβανός είσαι αν τηρείς πάντα το νόμο;»

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ