Σοκάρει η πρόβλεψη για τον κορωνοϊό αν δεν γίνει η 3η δόση από όλους

Την ανησυχία του για την ανακοπή της βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων τα τελευταία 24ωρα, αλλά και την αντίστοιχη μείωση του ρυθμού εμβολιασμών με την τρίτη, «αναμνηστική» δόση, εξέφρασε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Σε κάποιες περιοχές της χώρας, όχι λίγες, υπάρχει αναστροφή … μικρή, αλλά αναστροφή … ο ρυθμός αναπαραγωγής (ο δείκτης ταχύτητας της πανδημίας ουσιαστικά) είναι στο 0,81%, έχει ανεβεί από το 0,67% που είχε βρεθεί πριν από 4 ημέρες … είναι ακόμη κάτω από το 1, άρα θεωρητικά είμαστε σε πτώση, αλλά χαμηλότερης ταχύτητας. Και περιμένουμε να συνεχίσει να μειώνεται αυτή η ταχύτητα», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Το κυριότερο πρόβλημα», όπως τόνισε, «είναι η μείωση του ρυθμού εμβολιασμού με την τρίτη, “αναμνηστική” δόση … αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο, να μην πέσει ο ρυθμός εμβολιασμού, οι άνθρωποι που έχουν κάνει δύο δόσεις, να κάνουν και την τρίτη». Μάλιστα, ανέφερε ότι «υπολειπόμαστε κατά 24% του πληθυσμού, που έχει κάνει τις δύο δόσεις, αλλά ακόμα όχι τρεις … είναι πολύ σημαντικό να γίνει, για να μπορέσουμε να μειώσουμε την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, να οδηγηθούμε σε μια σταδιακή αλλά σαφή αποσυμφόρηση του συστήματος Υγείας και στη συνέχεια στη μείωση των θανάτων». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το emvolio.gov.gr, ως χτες Κυριακή υπήρχαν περίπου 4.613.000 εμβολιασμένοι με τρίτη δόση, δηλαδή υπολείπονται 2.619.000 σε σχέση με τους 7.232.000 που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν είναι ισχύει ακόμη η πρόβλεψή του για πιθανότητα μηδενικών κρουσμάτων τέλος Απριλίου, ο ίδιος την συνέδεσε με τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση. «Αν φτάσουμε το 67% του πληθυσμού (σ.τ.σ. που έχει ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό) να έχει κάνει τρεις δόσεις, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέσα στον Φεβρουάριο, τότε μπορεί», όπως είπε, «αλλιώς δεν μπορώ να επιμείνω σε αυτή την πρόβλεψη». «Συγκρίνοντας τους ρυθμούς εμβολιασμού σήμερα με αυτούς στις αρχές του χρόνου, αν διατηρήσουμε τους χαμηλότερους σημερινούς, θα έχουμε μέχρι τέλος Ιουνίου περίπου 2.400 περισσότερους νεκρούς, σε σχέση με το αν εμβολιαζόμασταν πιο γρήγορα», εκτίμησε ο ίδιος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ