«Πολεμικό λάβαρο» από τον Ακάρ: «Δεν δεχόμαστε καμία επέκταση χωρικών υδάτων»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους για την τριμερή συνάντηση που έγινε στη Μόσχα με τη συμμετοχή Ρωσίας, Συρίας και Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πήρε τη «σκυτάλη» των προκλήσεων από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και σάλπισε πολεμικά κατά της Ελλάδας, με αφορμή το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο.

«Δεν δεχόμαστε καμία επέκταση χωρικών υδάτων. Μιλάμε για μια Τουρκία με ακτογραμμή άνω των 1800 χιλιομέτρων και η Τουρκία θα μπει σε διεθνή ύδατα με την άδειά σας. Ποιο μυαλό θα το δεχόταν αυτό; Λέμε στην Ελλάδα, ‘ο λάθος λογαριασμός θα γυρίσει από την Άγκυρα’. Παρά τις καλοπροαίρετες, ρεαλιστικές και ειλικρινείς προσεγγίσεις μας, η Ελλάδα συνεχίζει την παράνομη στάση και τις προκλήσεις για κλιμάκωση της έντασης», είπε χαρακτηριστικά ο Ακάρ σύμφωνα με την Hurriyet.

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΑΜ επανέλαβε την προπαγανδιστική στάση της Άγκυρας ότι η Ελλάδα παρενοχλεί τουρκικά μαχητικά στο πλαίσιο του NATO και χαρακτήρισε τη χώρα μας «αλαζονική», καλώντας τη Συμμαχία να σταματήσει αυτή την «κακομαθημένη» συμπεριφορά!

«Η Ελλάδα παρενόχλησε τα αεροπλάνα μας, που υπηρετούσαν στην προγραμματισμένη Άσκηση του ΝΑΤΟ, δύο φορές, αν και όλοι οι σύμμαχοι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων. Τα αεροπλάνα μας ανταποκρίθηκαν ως συνήθως. Αυτή η εχθρική στάση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει τόσο αλαζονική που αγνοεί τις βασικές αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ. Είναι καιρός το ΝΑΤΟ να σταματήσει αυτή την κακομαθημένη συμπεριφορά».

Ο Ακάρ επανέλαβε τις απειλές, προειδοποίησε τους Έλληνες πολιτικούς και στρατιωτικούς, έκανε νέα αναφορά στη Μικρασιατική καταστροφή και τόνισε τη θέση της Τουρκίας για μοιρασιά στο Αιγαίο:

«Οι πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας απαντήθηκαν και θα απαντηθούν σε διπλωματία και πεδίο. Εκείνοι που έχουν θεμελιώσει την πολιτική τους ύπαρξη στην εχθρότητα προς την Τουρκία, βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο με προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική. Η προσδοκία μας είναι αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί να εγκαταλείψουν αμέσως τις αδιάλλακτες και προκλητικές στάσεις τους που γίνονται για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς, να επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου και να διδαχθούν από την ιστορία, ειδικά από όσα συνέβησαν στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Όσοι θέλουν το μέλλον τους να είναι καλό, πρέπει να απομακρυνθούν από τα λάθη του χθες και του σήμερα. Η ελπίδα μας. Το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι η θάλασσα της φιλίας είναι η δίκαιη κατανομή όλου του πλούτου».

Ο Ακάρ σχολίασε ακόμα ότι η ελληνική «ρητορική κατά της Τουρκίας» γίνεται για να καλυφθούν διάφορα σκάνδαλα που υπάρχουν στη χώρα μας:

«Υπάρχουν σκάνδαλα μετανάστευσης, σκάνδαλα υποκλοπών, καταγγελίες για διαφθορά στην Ελλάδα. Κάνουν ρητορική κατά της Τουρκίας για να το καλύψουν. Η Τουρκία δεν είναι απειλή, αλλά ένας ισχυρός, αξιόπιστος σύμμαχος».

Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα:

«Παλιά ήταν πέντε οι βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τώρα προστέθηκαν άλλες 4 και έχουν συνολικά 9 βάσεις στην Ελλάδα. Αναφέρεται ότι η Αλεξανδρούπολη σχεδιάζεται ως κέντρο LNG και logistics. Αυτό λέγεται. Ωστόσο, η άμυνα και η ασφάλεια είναι επίσης θέμα παρακολούθησης και πρόληψης. Αυτό ειπώθηκε. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν (οι βάσεις) με άλλο τρόπο; Nαι! Άρα θα παρακολουθούμε και θα λαμβάνουμε μέτρα. Η άμυνα και η ασφάλεια είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να επαναληφθεί και να αντισταθμιστεί».

Ο Χουλουσί Ακάρ μίλησε και για το θέμα των F-16, αναφέροντας πως τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο: «Για το θέμα των F16, αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο για συνομιλίες στη Γερουσία».

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ