Πλήρης ανατροπή: Ελληνικό δικαστήριο δικαίωσε τους Ιρανούς – Μπλόκο στο αίτημα των ΗΠΑ

Πλήρης ανατροπή στο μίνι θρίλερ με την κατάσχεση του τάνκερ Lana και του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε μετά από αίτημα των ΗΠΑ


Καθοριστική δικαστική εξέλιξη στην Ελλάδα, φαίνεται ότι οδηγεί σε λήξη το μίνι θρίλερ με τα ελληνικά δεξαμενόπλοια που παραμένουν υπό ιρανικό έλεγχο μετά από επέμβαση μονάδων των Φρουρών της Επανάστασης. Η επέμβαση είχε γίνει ως «απάντηση» στην δέσμευση του φορτίου του δεξαμενόπλοιου Lana στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής προς τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί ισχυρίζονταν ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.


Την Τετάρτη το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει μία ημέρα πριν η πλοιοκτήτρια εταιρείας για τις αρχικές διατάξεις της ανακρίτριας Χαλκίδας, με βάση τις οποίες είχε γίνει η κατάσχεση και μετάγγιση 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου από το δεκαμενόπλοιο Lana. Πρακτικά, το Συμβούλιο Εφετών δικαίωσε την ιρανική πλευρά και ακύρωσε τα περί κατάσχεσης. Πλέον, το πετρέλαιο θα πρέπει να μεταφερθεί πίσω στο Lana, από το μισθωμένο από τις ΗΠΑ Ice Energy.

Η απόφαση φαίνεται ότι προέκυψε ταυτόχρονα με τις επαφές αξιωματούχων της Ελλάδας και του Ιράν (της πρεσβείας στην Αθήνα) και οδηγεί κατά τα φαινόμενα σε αποκλιμάκωση της έντασης με την Τεχεράνη.

Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνονται πιθανώς και άλλες παράλληλες ενέργειες στην Ελλάδα, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ιρανική πλευρά και να μην «πετάξει» το πετρέλαιο προς τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, αξιωματούχοι στο λιμάνι του Πειραιά προχώρησαν σε προσωρινό «μπλόκο» στο Ice Energy, μετά από επιθεώρηση. Έτσι, το μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο που ήταν έτοιμο να αναχωρήσει με περίπου το μισό φορτίο του Lana, παρέμεινε δεμένο. Μετά την δικαστική απόφαση, το ιρανικό πετρέλαιο θα πρέπει να επιστρέψει στο δεξαμενόπλοιο που το μετέφερε αρχικά.

Ο ιδιοκτήτης του Ice Energy με δηλώσεις του κάνει λόγο για «100% πολιτική» ενέργεια, αναφερόμενος στην κράτηση του δεξαμενόπλοιου στον Πειραιά και συγκεκριμένα την αποδίδει στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «άλλαξε γνώμη» και η εταιρεία του, το Ice Energy και το πλήρωμά του «βρέθηκαν στη μέση». Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις δηλώσεις του κ. Γ. Προκοπίου, δεν είναι γνωστό το πού θα μετέφερε το ιρανικό πετρέλαιο.

Μπλόκο υπάρχει και για το δεύτερο δεξαμενόπλοιο της ίδιας εταιρείας που θα έπαιρνε το υπόλοιπο πετρέλαιο του Lana (είναι αγκυροβολημένο δίπλα του). Το Ice Victory μετά τις εξελίξεις «δεν πρόκειται να φορτώσει αν δεν επιλυθεί αυτό το ζήτημα», κατά τον κ. Προκοπίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ