Πέτρος Κόκκαλης: Να εφαρμοστεί το συντομότερο ο Μηχανισμός Διασυνοριακής Προσαρμογής Εκπομπών CO2

Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών #BUDG του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως σκιώδης εισηγητής, σχετικά με το Μηχανισμό Διασυνοριακής Προσαρμογής Εκπομπών CO2, πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής, Πέτρος Κόκκαλης.

Υπογράμμισε ότι 0 Μηχανισμός Διασυνοριακής Προσαρμογής Εκπομπών CO2 πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τον κλιματικό στόχο της Ένωσης για το 2030.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεισηγητές για την εμπεριστατωμένη και ικανή έκθεσή τους σχετικά με έναν ευαίσθητο φάκελο.

Ο Μηχανισμός Διασυνοριακής Προσαρμογής Εκπομπών CO2 (CBAM) είναι μια ουσιαστική καινοτομία για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αυτός ο νέος μηχανισμός θα καθορίσει μια τιμή άνθρακα στις εισαγωγές ορισμένων αγαθών στην ΕΕ, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος
διαρροών άνθρακα (carbon leakage), προστατεύοντας παράλληλα τους παραγωγούς της Ένωσης από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και υποστηρίζοντας μεγαλύτερη φιλοδοξία εκ μέρους των εταίρων μας.

Το βλέπουμε ως μια ευπρόσδεκτη απόκλιση από το νεοφιλελεύθερο δόγμα της αγοράς και ως προάγγελο αλλαγών στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική, που είναι απαραίτητες για την επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας έως το 2050.

Η πρόταση της Επιτροπής καλύπτει ορισμένα κύρια υλικά, των οποίων η παραγωγή εκπέμπει μεγάλες ποσότητες CO2. Θα θέλαμε να δούμε μια επέκταση του πεδίου εφαρμογής. Για την πολιτική μου ομάδα είναι σαφές ότι το CBAM πρέπει τελικά να περιλαμβάνει όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, προκειμένου να καλύψει το συνολικό ανθρακικό αποτύπωμα της ΕΕ, να αποφύγει τις στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά και να ενθαρρύνει την παγκόσμια δράση για το κλίμα.

Το CBAM πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τον κλιματικό στόχο της Ένωσης για το 2030. Τα έσοδά του πρέπει να τροφοδοτούν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ως νέο ίδιο πόρο και συμφωνούμε σε αυτό το σημείο με τους συνεισηγητές.

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτός ο πόρος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, όχι μόνο για την αποπληρωμή του χρέους του Next Generation EU, αλλά και για την ενίσχυση της διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη, ιδίως για να υποστηρίξει τη διαδικασία ανάπτυξής τους μέσω της απανθρακοποίησης, σε σχέση με τα αποτελέσματα της εφαρμογής CBAM.

Ένα άλλο θέμα που θεωρούμε σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε την πλήρη διαφάνεια στη χρήση και την αποτελεσματικότητα των εσόδων από ίδιους πόρους καθώς προχωράμε.

Θα καταθέσουμε τροπολογίες σχετικά με τα παραπάνω και προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ