Ο Πούτιν ελέγχει απολύτως όλο το παιχνίδι – Η πρόταση του Σολτς: «Καλό κουράγιο Γερμανοί»

Με ένα σχέδιο… που δεν είναι σχέδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να «απαντήσει» στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί για ακόμη μία φορά ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.

Η στάση της Ρωσίας είναι στο τραπέζι… ή αίρετε τις κυρώσεις ή φυσικό αέριο τέλος.
Και τώρα ο Putin έβαλε και ένα ακόμη τελεσίγραφο: Εάν τεθεί πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν θα τηρηθούν τα συμβόλαια παράδοσης.

Ένα βήμα πριν το κραχ

Έξι μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ όχι μόνο δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται, αλλά τα «θύματα» αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Η Ευρώπη μένει χωρίς φυσικό αέριο, ο πληθωρισμός είναι σε υψηλά 40 και πλέον ετών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε ιστορικό δίλημμα που μπορεί να θυσιάσει την ανάπτυξη και η βαριά βιομηχανία της Ευρώπης είναι σε… ημιλειτουργία λόγω κόστους.
Εάν αυτά τα στοιχεία, συν μιας δύσκολης περιόδου ξηρασίας, δεν αποτελούν την τέλεια καταιγίδα για την Ευρώπη, τότε το Κρεμλίνο μάλλον έκανε κάποιον λάθος υπολογισμό.
Το αντίθετο όμως, καθώς έχει καταφέρει να οδηγήσει την Ευρώπη σε έναν μεγάλο στόχο του: τη λειτουργία του Nord Stream II και την επιβολή των ρωσικών συμφερόντων στη Δύση.

Η απαίτηση του Κρεμλίνου για τις κυρώσεις

Όπως έχει διαμηνύσει το Κρεμλίνο, η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει πλήρως τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις.
Έχει κατηγορήσει τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν «αναταραχή» αρνούμενοι τις νομικές εγγυήσεις της Gazprom ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν.
«Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Peskov, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα άντλησης».
Όπως μεταδίδουν, οι Financial Times, τα σχόλια του Peskov ήταν η πιο αυστηρή απαίτηση του Κρεμλίνου να ανακαλέσει η ΕΕ τις κυρώσεις της με αντάλλαγμα τη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Έτοιμη η Ρωσία να ανοίξει τον Nord Stream 2

Το μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας ήταν η λειτουργία του Nord Stream ΙΙ.
Και ο Putin το έκανε ξεκάθαρο ότι θέλει να ξεκινήσει την άντληση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream ΙΙ.
«Δεν κατασκευάζουμε τίποτα χωρίς λόγο», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
«Έχουμε λάβει και τελειοποιήσει την απαραίτητη τεχνολογία.
Θα θέσουμε σε λειτουργία τον Nord Stream 2, αν χρειαστεί», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Nord Stream 1 είναι επί του παρόντος ουσιαστικά κλειστός και η Δύση ισχυρίζεται ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τον αγωγό φυσικού αερίου ως ενεργειακό όπλο.
«Ανοησίες. Προμηθεύουμε όσο χρειάζονται οι εταίροι μας – εκπληρώνουμε ό,τι αιτούνται», πρόσθεσε ο Putin.

Ανόητες οι εκκλήσεις για πλαφόν

Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε τις εκκλήσεις της Ευρώπης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου χαρακτηρίζοντάς την “ανόητη” και είπε ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμηθειών της αν η Δύση επιβάλει πλαφόν στις τιμές των ρωσικών εξαγωγών.
Η Μόσχα δεν θα έχει πρόβλημα να πουλάει ανά τον κόσμο τις τεράστιες ενεργειακές πηγές της παρά τις δυτικές κυρώσεις, επισήμανε ο ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή πλαφόν θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμών και ότι η παγκόσμια ζήτηση ρωσικής ενέργειας είναι μεγάλη.

Το προσχέδιο προτάσεων της Κομισιόν…

Χωρίς καμία λεπτομέρεια στο… σχέδιο της Κομισιόν, η επικεφαλής Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αποσυνδέσει την τιμή του φυσικού αερίου και της ενέργειας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ένα προσχέδιο σημείωμα της Επιτροπής, το οποίο είδε το Reuters την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι οι επερχόμενες προτάσεις της Επιτροπής θα πρέπει να περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμής για ορισμένες γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας που δεν λειτουργούν με φυσικό αέριο.
Η άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε σε μεγάλα έσοδα για παραγωγούς χωρίς φυσικό αέριο με φθηνότερο λειτουργικό κόστος, όπως τα αιολικά πάρκα και οι πυρηνικοί σταθμοί, και η ΕΕ είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το ανώτατο όριο τιμών για να μειώσουν αυτά τα έσοδα και να ξοδέψουν κεφάλαια για να περιορίσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Αυτό είναι το σχέδιο της Κομισιόν…

Καλό κουράγιο Γερμανοί (;)

Όπως ο Olli Rehn έδινε «καλό κουράγιο» στους Έλληνες κατά την συμφωνία του πρώτου μνημονίου το 2010, έτσι και ο Olaf Scholz κάνει «ενέσεις θάρρους» στους Γερμανούς.
Η Γερμανία «θα περάσει τον χειμώνα με θάρρος και σθένος» παρά τους κινδύνους ελλείψεων, διαβεβαίωσε ο Olaf Scholz, εξαπολύοντας επίθεση κατά της ενεργειακής πολιτικής της CDU της Angela Merkel.
«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου μπορούμε να πούμε ότι θα περάσουμε αυτόν τον χειμώνα, παρά όλες τις εντάσεις, χάρη στις προετοιμασίες που έχουμε κάνει, πράγμα που κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί πριν από τρεις, τέσσερις, πέντε μήνες», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος ενώπιον της γερμανικής βουλής, η οποία ξεκίνησε σήμερα την εξέταση του προϋπολογισμού 2023.
«Είμαστε σήμερα σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτόν το χειμώνα με θάρρος και σθένος και να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει», συνέχισε ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος.
Υιοθετώντας επιθετικούς τόνους, ο γερμανός καγκελάριος επέκρινε την ενεργειακή πολιτική των συντηρητικών κυβερνήσεων CDU-CSU, που οδήγησαν στην υπερβολική εξάρτηση της Γερμανίας από το εισαγόμενο από τη Ρωσία φυσικό αέριο.


Αγωνία για ενεργειακή «Lehman Brothers»


Υπό την πίεση του ισχυρού σοκ στην προσφορά που προκαλεί το μαρτύριο.. της στρόφιγγας από την Gazprom στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, φαίνεται πως σκάει η «φούσκα» του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας της ΕΕ που εδρεύει στο Άμστερνταμ καθώς έχει προκληθεί κρίση ρευστότητας στις περισσότερες ενεργειακές εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου οι οποίες δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ταμειακές ροές για να εγγυηθούν τα τεράστια ποσά των συναλλαγών στην ενεργειακή αγορά.
Μία μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης εξαγγέλλουν προγράμματα εγγυήσεων για την ρευστότητα των εταιρειών υπό το φόβο ότι η πιθανότητα κατάρρευσής τους θα μεταδοθεί σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα απειλήσει τη σταθερότητα των οικονομιών.
Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας δεν μπορεί να αντέχει την πίεση αυτής της διακυμανσης στην προσφορά ούτε αυτά τα ύψη των τιμών επισημαίνουν αναλυτές ενώ πολιτικοί όπως ο υπουργός Οικονομιών της Σουηδίας υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς «πολεμικής οικονομίας» λόγω των παράλογων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο ρωσικό ενεργειακό τομέα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ