Ο Πούτιν δίνει χρήμα στον Ερντογάν για πυρηνικό εργοστάσιο αξίας 20 δισ. δολαρίων

Ρωσική κρατική εταιρεία ρίχνει χρήμα σε θυγατρική που κατασκευάζει τον πυρηνικό εργοστάσιο αξίας 20 δισ. του Akkuyu, στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο λόγος για την εταιρεία Rosatom, η οποία μετέφερε την περασμένη εβδομάδα περίπου 5 δισ. δολάρια στην εταιρεία κατασκευής με έδρα την Τουρκία που επίσημα είναι γνωστή ως Akkuyu Nuclear. Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται Τούρκους αξιωματούχους, προγραμματίζονται νέες μεταφορές χρημάτων αυτή και την επόμενη εβδομάδα.

Η χρηματοδότηση θα καλύψει όλες τις ανάγκες προμηθειών για το έργο Akkuyu τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Οι εργασίες για τον πρώτο αντιδραστήρα,, γνωστό ως Akkuyu 1, ξεκίνησαν το 2018, με τους μηχανικούς να ξεκινούν τις εργασίες στον Akkuyu 2 δύο χρόνια αργότερα. Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως το 2026.

Σύμφωνα με την Rosatom πάντως το ύψος των συναλλαγών είναι σημαντικά χαμηλότερο από τους αριθμούς που έδωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι. Τον Μάρτιο, η Rosatom είπε ότι έχει το δικαίωμα να πουλήσει έως και το 49% στο Akkuyu σε έναν επενδυτή, ωστόσο διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους και εργαλεία για την επιτυχή παράδοση του έργου, ακόμη και αν χρηματοδοτεί μόνη της την κατασκευή. «Η παραγωγή και η παράδοση εξοπλισμού» για το εργοστάσιο ήταν εντός του χρονοδιαγράμματος, είπε η Rosatom.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την Τουρκία, ώστε να μπορεί να ικανοποιεί τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες. Μόλις τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες, αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας . Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν οικονομικούς δεσμούς που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να μην αποξενώσει το Κρεμλίνο από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία, σημειώνει το πρακτορείο.

Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, Sberbank, η οποία είναι υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από τη Sovcombank, η οποία είναι επίσης υπό κυρώσεις. Η Rosatom, η μοναδική ιδιοκτήτρια του τουρκικού έργου, και η θυγατρική της που είναι το εργοστάσιο κατασκευής δεν βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων.

Ένας από τους αξιωματούχους που μίλσαν στο Bloomberg, αναφερόμμενος στη μεταφορά κονδυλίων από τη Ρωσία, έκανε λόγο χειρονομία καλής θέλησης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τον ρόλο του Ερντογάν στη συμφωνία ορόσημο που αναμένεται να ξεμπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να αμβλύνει τις ανησυχίες για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ