Νέα αναστάτωση από την Κομισιόν για την πληρωμή σε ρούβλια στην Gazprom

Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε σήμερα πως οι εταιρείες φυσικού αερίου θα παραβιάσουν τις κυρώσεις εάν ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε ρούβλια για να αγοράσουν ρωσικό αέριο. Μπορούν, όμως, να αγοράσουν το καύσιμο εάν ακολουθήσουν τις οδηγίες της Ε.Ε.

Η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ, έρχεται να προστεθεί στο σίριαλ με τις πληρωμές φυσικού αερίου, ενώ προκάλεσε και άνοδο στην τιμή έως τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank και να κηρύξουν τη συναλλαγή ολοκληρωμένη μόλις κατατεθεί η πληρωμή. Σύμφωνα με τον Μάμερ, «το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια θα ξεπερνούσε τις οδηγίες που δώσαμε στα κράτη-μέλη ως προς το τι επιτρέπεται υπό το καθεστώς κυρώσεων».

«Ο,τιδήποτε υπερβαίνει το άνοιγμα λογαριασμού στο νόμισμα της σύμβασης στην Gazprombank, την πληρωμή σε αυτόν τον λογαριασμό και στη συνέχεια τη δήλωση ότι θεωρείται ολοκληρωμένη η πληρωμή αντιβαίνει τις κυρώσεις», σημείωσε ο Μάμερ.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Επιτροπή έστειλε στα κράτη – μέλη τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της για το θέμα. Στις επικαιροποιημένες συστάσεις, ανέφερε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ