Μπάιντεν και Τζόνσον επέβαλαν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, γνωστοποίησε την απόφασή του να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα γίνεται αποδεκτό στις ΗΠΑ» είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

«Σήμερα, ανακοινώνω πως οι ΗΠΑ στοχεύουν την κεντρική αρτηρία της ρωσικής οικονομίας… Ο αμερικανικός λαός θα προκαλέσει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε πως το εμπάργκο θα αφορά επίσης τις εισαγωγές αερίου και ενέργειας από τη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν είπε πως η απόφαση ελήφθη εν μέσω διαβουλεύσεων με τους συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά δήλωσε επίσης ότι κάποιοι από τους Ευρωπαίους συμμάχους δεν θα μπορέσουν να πάρουν τα ίδια μέτρα, εξαιτίας της εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η κίνηση αυτή θα επηρεάσει τους Αμερικανούς πολίτες, καθώς αναμένεται νέα αύξηση των τιμών του αερίου.

Νωρίτερα, πριν από την ανακοίνωση του προέδρου Μπάιντεν, μεταδόθηκε μέσω του Bloomberg πως οι ΗΠΑ επρόκειτο να προχωρήσουν σε εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αργότερα, τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσαν κι άλλα πρακτορεία, βάσει δικών τους πηγών.

Η Βρετανία ανακοίνωσε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Τον δρόμο των ΗΠΑ ακολούθησε και το Ηνωμένο Βασίλειο σε ό, τι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Έτσι, η Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης.

«Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας «Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο» για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ