Η Μόσχα συζήτησε για τη συνθήκη New START με τη νέα Αμερικανίδα πρεσβευτή

Η Μόσχα έκανε το πρώτο βήμα για την έναρξη των συζητήσεων για την συνθήκη New START. Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε για τη συνθήκη New START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων με τη νέα πρεσβευτή των ΗΠΑ Λιν Τρέισι την προηγούμενη εβδομάδα, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ο Ριαμπκόφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι δεσμευμένη στη συνθήκη αυτή, όμως πρόσθεσε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για νέες συνομιλίες, επικαλούμενος τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και τη Μόσχας για τη συνθήκη New START ήταν προγραμματισμένες για τον προηγούμενο Νοέμβριο, αλλά ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή.


Πότε λήγει η προθεσμία για τις συζητήσεις
«Βόμβα» έριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, καθώς δήλωσε ότι η Συνθήκη New START για τη μείωση των πυρηνικών όπλων ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα μπορεί να πάψει να ισχύει το 2026. «Αυτό είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο», δήλωσε ο Ριαμπκόφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων στο πλαίσιο της συνθήκης New START, η οποία λήγει τον Φεβρουάριο του 2026, ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή τον Νοέμβριο του 2022. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει συμφωνήσει σε χρονοδιάγραμμα για νέες συνομιλίες.

Απίθανη η ανταλλαγή όλων των κρατουμένων
Μόσχα και Ουάσιγκτον θα συνεχίσουν να συζητούν για την ανταλλαγή κρατουμένων, όμως μοιάζει απίθανο να καταλήξουν σε συμφωνία για την ανταλλαγή όλων των προσώπων που κρατά η μια και η άλλη χώρα, είπε ακόμη ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.


Το 2022 οι δύο χώρες αντάλλαξαν τη Μπρίτνεϊ Γκράινερ, αστέρι του μπάσκετ, με τον Βίκτορ Μπουτ, διαβόητο έμπορο όπλων. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την απελευθέρωση του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, που φυλακίστηκε το 2020 από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία της «κατασκοπείας».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ