Η Ευρώπη δεν θα αντέξει ούτε μια εβδομάδα χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, αντέδρασε ειρωνικά στις αναφορές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να πληρώνουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια και πιστεύει ότι το διάταγμα του Ρώσου προέδρου μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Εκτιμούμε τη συνέπεια και την ακεραιότητα των Ευρωπαίων εταίρων μας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram και έβαλε χαμογελαστές φατσούλες.

Επισήμανε ότι «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ, η Ευρώπη θα μπορέσει να αντέξει χωρίς» ρωσικό φυσικό αέριο όχι περισσότερο από έξι μήνες. «Με κάθε σοβαρότητα, δεν θα αντέξουν ούτε μια εβδομάδα», τόνισε ο Ρώσος αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορέσουν να επιβιώσουν χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο μόνο για έξι μήνες χωρίς σοβαρά προβλήματα, μετά από τους οποίους θα αρχίσουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Όπως μετέδωσε την Παρασκευή το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία εξηγεί ότι οι εταιρείες της ΕΕ θα μπορούν να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, χωρίς να παραβιάζονται οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι ένα από τα πιθανά συστήματα πληρωμών περιλαμβάνει το άνοιγμα λογαριασμών σε δολάρια ή ευρώ σε ρωσική τράπεζα, στην οποία η ευρωπαϊκή εταιρεία που λαμβάνει το φυσικό αέριο πιστώνει το νόμισμα, το μετατρέπει σε ρούβλια και πραγματοποιεί την πληρωμή. Το σύστημα αυτό εμποδίζει τις δυτικές χώρες να μπλοκάρουν τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ