Γεγονός η κυβέρνηση «φωτεινού σηματοδότη» στη Γερμανία – Οι βασικές της θέσεις, ποια υπουργεία παίρνουν Φιλελεύθεροι και Πράσινοι

Ο Όλαφ Σολτς του SPD ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέληξε σε συμφωνία με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού, μετά από σχεδόν δύο μήνες συνομιλιών μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στη χώρα που έλαβαν χώρα τον Σεπτέμβριο και βάζοντας έτσι τέλος στην εποχή της Άγκελα Μέρκελ, που ηγήθηκε της Γερμανίας επί 16 χρόνια.

Τα τρία κόμματα έχουν την πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ και ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα ορκιστεί στις αρχές του επόμενου μήνα αφού τα κόμματα επικυρώσουν το σύμφωνο συνασπισμού.

Όπως ανακοίνωσαν οι μελλοντικοί εταίροι, το υπουργείο Οικονομικών δίδεται στο FDP, ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας – Πολιτικής για το Κλίμα στους Πράσινους. Αντικαγκελάριος θα είναι ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Αναλυτικά, το SPD παίρνει την Καγκελαρία, τον προσωπάρχη της και τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Πατρίδας και Κατοικίας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άμυνας, Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας, οι Πράσινοι την Αντικαγκελαρία και τα υπουργεία Οικονομίας – Πολιτικής για το Κλίμα, Εξωτερικών, Οικογενειακών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας και το FDP τα υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών και Συγκοινωνιών, Δικαιοσύνης και Παιδείας και Έρευνας.

Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε μια “φιλική αλλά έντονη ατμόσφαιρα, σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη εμπιστοσύνη”, τόνισε ο Σολτς.

Σύμφωνα με τη συμφωνία των 177 σελίδων, τα τρία κόμματα θέλουν να επιταχύνουν τις επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία και την ψηφιοποίηση, επιστρέφοντας παράλληλα σε αυστηρά όρια χρέους από το 2023 και έπειτα.

“Θέλουμε να τολμήσουμε να σημειώσουμε μεγαλύτερη πρόοδο”, είπε ο Σολτς, ο οποίος και θα αναλάβει την καγκελαρία, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, πλαισιωμένος από τους ηγέτες του FDP και των Πρασίνων. “Μας ενώνει η θέληση να κάνουμε αυτή τη χώρα καλύτερη”, τόνισε, προσθέτοντας ότι ο συνασπισμός στοχεύει σε μια “πολιτική με υψηλό αντίκτυπο”.

Ο Σολτς δήλωσε επίσης ότι η χώρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη την κρίση του κορονοϊού και ότι ο εμβολιασμός είναι το “όπλο” για την καταπολέμησή του. Ο ίδιος τόνισε ότι υποστηρίζει πως ο εμβολιασμός θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτικός για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Ακόμη, δήλωσε ότι σχεδιάζονται τεράστιες επενδύσεις.

Οι συνεργασίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ αποτελούν πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής, σημείωσε.

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ανναλένα Μπάερμποκ, δήλωσε ότι “θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα αρχή για περισσότερη πρόοδο”. Παράλληλα, ο έτερος συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι θα κάνουν ότι είναι εφικτό για να ανακοπεί το 4ο κύμα του κορονοϊού.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, έκανε κάλεσμα για αποφυγή όλων των μη απαραίτητων επαφών αυτό το χειμώνα “για να διατηρήσουμε την υγεία όλων μας”. “Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για μια χώρα που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και υπάρχει βούληση για αλλαγή. Είναι καθήκον μας να εκσυγχρονίσουμε αυτή τη χώρα μαζί”, πρόσθεσε. Ο ίδιος τόνισε ότι τα τρία κόμματα “είχαν έντονες συζητήσεις” και ορισμένες από τις διαπραγματεύσεις ήταν “ιδιαίτερα τεταμένες”.

“Το SPD και οι Πράσινοι μπορούν να είναι περήφανοι για όσα πέτυχαν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις”, είπε ο Λίντνερ. “Ο Όλαφ Σολτς θα είναι ένας ισχυρός καγκελάριος”, σημείωσε.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τον σχηματισμό της πρώτης τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού στην Γερμανία από την δεκαετία του 1950 και αποκλείει από την εξουσία τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές που βρίσκονταν στην εξουσία κατά τα τελευταία 16 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έγγραφο της συμφωνίας που εξέτασε το πρακτορείο Reuters, οι ηγέτες του SPD, των Πρασίνων και του FDP συμφώνησαν να αυξήσουν τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές κατά 25% και στο να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον 15 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους μέχρι το 2030, σε μια στροφή προς μια πιο φιλική προς το κλίμα πολιτική.

Η κυβέρνηση συνασπισμού συμφώνησε επίσης να πιέσουν για πρόσθετη χρέωση στα αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη, όπως ισχύει ήδη στη Γερμανία.

Η κυβέρνηση συνασπισμού θα ενισχύσει και θα επιταχύνει τις προσπάθειές της για την προστασία του κλίματος ξεκινώντας εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στη χρηματοδότησή της και την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η κυβέρνηση στοχεύει να εξασφαλίσει ταχύτερη ανάπτυξη ΑΠΕ, πιο φιλόδοξες τιμές δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα για την παροχή κινήτρων για γρήγορη έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα και πιο επιθετική υποστήριξη για μια οικονομία υδρογόνου. Η νέα κυβέρνηση θα εισαγάγει και εθνικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι η τιμή των εκπομπών CO2 δεν θα πέσει κάτω από 60 ευρώ ανά τόνο μακροπρόθεσμα, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέρει να συμφωνήσει σε ένα ελάχιστο επίπεδο τιμολόγησης.

Ακόμη, τα τρία κόμματα συμφώνησαν ότι θέλουν να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν την οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να μειώσει αναδρομικά τις τιμές των φαρμάκων για να διατηρήσει υπό έλεγχο τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη συμφωνία, οι μετανάστες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα μετά από πέντε χρόνια και θα επιτρέπεται διπλή υπηκοότητα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης σχέδια για νομιμοποίηση της ελεγχόμενης πώλησης κάνναβης καθώς και αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 12 ευρώ. Συμφώνησαν επίσης για το χτίσιμο 400.000 νέων διαμερισμάτων ετησίως για την καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης, για τη μείωση του δικαιώματος ψήφου από τα 16 και τη δημιουργία ενός ειδικού συστήματος μετανάστευσης για την προσέλκυση ειδικευμένων εργαζομένων.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Deutsche Welle, τα κόμματα θα ήθελαν να δουν τον Σολτς να εκλέγεται ως καγκελάριος από την Μπούντεσταγκ τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ώστε η νέα κυβέρνηση να μπορέσει να ξεκινήσει τις εργασίες της.

Αυτό θα σήμαινε επίσης ότι η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θα ξεπεράσει το ρεκόρ των ημερών στην εξουσία που κατείχε ο Χέλμουτ Κολ, “χάνοντας” το ρεκόρ κατά λιγότερο από έναν μήνα.

Αν η εκλογή του Σολτς ως καγκελάριου πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, τότε θα έχουν περάσει 73 ημέρες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Σημειώνεται πως είχαν χρειαστεί 171 ημέρες μετά τις εκλογές του 2017 για να σχηματιστεί ο συνασπισμός του CDU της Μέρκελ και του SPD.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ