Αυτοί είναι οι όροι του Πούτιν για συμφωνία με την Ουκρανία

Νέα τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών για την Ουκρανία – «Δυνατή η λύση στην Ουκρανία, μόνο εάν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας μας», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.


Μόνο αν ληφθούν υπόψιν τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας είναι δυνατή μια λύση στο ουκρανικό ζήτημα, όπως κατέστησε σαφές ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον Εμανουέλ Μακρόν.


Οι δύο ηγέτες είχαν σήμερα, Δευτέρα (28/02), νέα τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ρώσος Πρόεδρος κατέστησε σαφές πως οι όροι για λύση στην Ουκρανία είναι, μεταξύ άλλων: η αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, η αποστρατιωτικοποίηση και η εξάλειψη των Ναζί του ουκρανικού κράτους, αλλά και το ουδέτερο καθεστώς στο Κίεβο.


Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, Πούτιν και Μακρόν είχαν μια σοβαρή ανταλλαγή απόψεων για όλες τις πτυχές της κατάστασης στην Ουκρανία, συμφωνώντας να διατηρήσουν ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας τους.


Ο Ρώσος Πρόεδρος διεμήνυσε επίσης ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της Ουκρανίας, εκφράζοντας την ελπίδα να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο Πούτιν ξεκαθάρισε επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν απειλούν αμάχους και δεν πραγματοποιούν πλήγματα κατά άμαχων στόχων στην Ουκρανία.
«Η απειλή προέρχεται από Ουκρανούς εθνικιστές που χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, αναπτύσσουν σκόπιμα επιθετικά οπλικά συστήματα σε κατοικημένες περιοχές και εντείνουν τους βομβαρδισμούς των πόλεων στο Ντονμπάς», σημείωσε το Κρεμλίνο.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν ανέφερε ότι ελπίζει σε μια πρώιμη λύση της τρέχουσας σύγκρουσης μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων.

Ο Πούτιν ξεκαθάρισε πάντως στον Μακρόν ότι μια λύση στην Ουκρανία είναι πιθανή μόνο αν ληφθούν υπόψιν τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/02, η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση αφού οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.


Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι η επιχείρηση στοχεύει τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και πως ο άμαχος πληθυσμός δεν κινδυνεύει.
Επιπλέον, η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σχέδια να καταλάβει την Ουκρανία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ