Αυθάδεια και αναίδεια: Η γραμμή άμυνας του Ερντογάν

Του Μιχάλη Ψύλου

«Personae non gratae» (ανεπιθύμητα πρόσωπα) , χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν τους πρεσβευτές 10 χωρών, μεταξύ των οποίων των Ηνωμένων Πολιτειών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας. Το «έγκλημά» τους; Ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερος ο φιλάνθρωπος Τούρκος επιχειρηματίας, Οσμάν Καβαλά, που παραμένει φυλακισμένος χωρίς δικαστική απόφαση εδώ και τέσσερα χρόνια, κατηγορούμενος για …κατασκοπεία. «Είπα στον Υπουργό Εξωτερικών μας, ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους φιλοξενούμε στη χώρα μας. Δεν μπορείτε να δίνετε ένα τέτοιο μάθημα στην Τουρκία; Ποιοι είστε;», απείλησε τους 10 πρεσβευτές ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας εν πτήσει στους δημοσιογράφους , επιστρέφοντας από την περιοδεία του σε τρεις αφρικανικές χώρες. Ο Ερντογάν δεν δίστασε μάλιστα να δώσει μαθήματα «δημοκρατίας» , ρωτώντας τους 10 πρεσβευτές αν αφήνουν ελεύθερους «τους ληστές, τους δολοφόνους, τους τρομοκράτες» , στις χώρες τους.

Εκφοβισμός και απειλές

«Ο εκβιασμός και η αναίδεια φαίνεται να είναι πλέον τα όπλα που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν μήπως και εδραιώσει την εξουσία του, πέρα από τα εθνικά σύνορα», γράφει η ιταλική εφημερίδα Avanti. «Στο εσωτερικό της Τουρκίας ,ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το χαρτί της καταστολής ενάντια στη διαφωνίας των πολιτικών αντιπάλων του ,ενώ με την ΕΕ παίζει κρυφτό και αντιμετωπίζει με αυθάδεια τις Ηνωμένες Πολιτείες , χωρίς να κάνει πίσω από τους επεκτατικούς του στόχους στη Μεσόγειο», σημειώνει η ιταλική εφημερίδα. Η εξήγηση είναι απλή: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Ερντογάν, το AKP, είναι σε ελεύθερη πτώση και άλλα τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα –μεταξύ των οποίων του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν προστέθηκαν στη συμμαχία της αντιπολίτευσης. Από την Αγκόλα, κατηγόρησε μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι χρησιμοποιούν την ίδια γλώσσα με τους 10 πρεσβευτές! Ο Ερντογάν κατανοεί πλέον ότι δύσκολα θα επανεκλεγεί Πρόεδρος και θα καταφεύγει όλο και περισσότερο στους ισχυρισμούς για απόπειρες αποσταθεροποίησης από το εξωτερικό, μήπως και επιβιώσει πολιτικά, υποδαυλίζοντας το εθνικό συναίσθημα των Τούρκων πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται άλλωστε και οι νέες απειλές του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Αγκυρα θα παρέμβει προκειμένου να εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Λευκωσίας για γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Οσο, δε, παραμένουν κενού περιεχομένου οι προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες για νέες κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία αυξήσει την ένταση στην περιοχή, ο Ερντογάν θα συνεχίζει απερίσπαστος το παιγνίδι του. Δεν αποκλείεται μάλιστα να δούμε και «έμπρακτες» αντιδράσεις της Αγκυρας στα σχέδια πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, καθώς ο Ερντογάν θεωρεί πως θα βρίσκεται «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Σκληρή επίθεση στον Μακρόν

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να χωνέψει επίσης και την πρόσφατη ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία, ακόμη κι αν δεν αφορά την ελληνική ΑΟΖ. Από την Αγκόλα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο Μακρόν: «Η Γαλλία περνά πολύ σοβαρή κρίση με τον Μακρόν. Αυτή η διοίκηση είναι η πιο ατυχής προεδρία για τη Γαλλία. Γνώρισα τον Σαρκοζί και τον Σιράκ , ο Μακρόν δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με κανέναν από αυτούς», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και προχώρησε ακόμη πιο μακριά: «Οι Γάλλοι σκότωσαν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Αλγερία και 700.000 στη Ρουάντα. Τρελαίνονται όταν τους το λες αυτό. Αυτοί είναι οι δολοφόνοι, γιοι του καπιταλισμού» , είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «η Τουρκία … ξυπνάει την Αφρική»! Και όχι μόνο! Μέχρι και τα Βαλκάνια ανακάτεψε ο Ερντογάν στην ομιλία του στην Αγκόλα, λέγοντας ότι ο φυλακισμένος επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά , «είναι άνθρωπος του Σόρος και προσπαθούν να διεισδύσουν στα …Βαλκάνια. Φυσικά, δεν θα τους δώσουμε την ευκαιρία. Η Τουρκία είναι δυνατή και δεν θα επιτρέψει να διεισδύσουν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια κρίση αλαζονείας.

Το μόνο που καταφέρνει βέβαια ο Ερντογάν είναι να απομονώνεται όλο και περισσότερο Η Ανγκελα Μέρκελ -η «αγαπημένη φίλη» ,για τον Ερντογάν ,αποχωρεί και ο Μακρόν είναι αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας. «Αυτά δεν είναι ιδιαίτερα καλά νέα για την Τουρκία», λέει ο Ιαν Λέσερ, αντιπρόεδρος του German Marshall Fund, αναφερόμενος στην πιθανή αύξηση της γαλλικής επιρροής. Η Γαλλο-ελληνική αμυντική συμφωνία ερμηνεύεται στην Άγκυρα ως σαφές μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση. Και τι μένει στον Τούρκο Πρόεδρο; Το Λονδίνο, σύμφωνα με την ιταλική Repoubblica. «Ο Βρετανός πρωθυπουργός , Μπόρις Τζόνσον είναι ο νέος φίλος του Ερντογάν στην Ευρώπη» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Ανθελληνική προπαγάνδα

Την πολιτική αυτή του Ερντογάν αναλαμβάνουν φυσικά να περάσουν στην κοινή γνώμη τα ελεγχόμενα από το καθεστώς του, μέσα ενημέρωσης. «Θα σας θάψουμε στο λάκκο που σκάβετε για την Τουρκία»,γράφει χαρακτηριστικά η ερντογανική Yeni Safak ,σε άρθρο του γνωστού σχολιαστή Ταμέρ Κορκμάζ, που εμπλέκει και την Ελλάδα. «Χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να σκάβουν λάκκο στην Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή». Πρόκειται για ανόητη κουβέντα… Η Ελλάδα, που έχει αποκτήσει τη συνήθεια να συμπεριφέρεται σαν το κακομαθημένο παιδί τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ. Είναι ένα κράτος που αποτελεί σύμβολο της πολιτικής κρίσης, των φιλοδοξιών εισβολής και της εχθρότητας προς την Τουρκία στην περιοχή μας .Δηλαδή, είναι σύμβολο αστάθειας», γράφει με μπόλικη δόση μίσους, ο Τούρκος σχολιαστής. Απειλεί μάλιστα ότι «ουδείς μπορεί να σώσει την Ελλάδα, που θα αναπτύξει Αμερικανούς στρατιώτες στην Αλεξανδρούπολη, 45 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, σε έναν πιθανό πόλεμο»!

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...