Έντονες πιέσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία – Η αντίδραση Ερντογάν στη «βόμβα» Μπάιντεν για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νέα ισχυρή πίεση των ΗΠΑ στην Τουρκία, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων που είναι η 24η Απριλίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φέρεται να ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ότι προτίθεται σήμερα να αναγνωρίσει ως Γενοκτονία την εξόντωση 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο και απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ωστόσο, δημοσίευμα της Wall Street Journal και τηλεγράφημα του Reuters αναφέρουν ρητά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία», κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης που θα γίνει σήμερα.

Τέλος, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν μία σειρά θεμάτων.

Ποια ήταν η αντίδραση της Άγκυρας

Την ίδια ώρα, το CNN Turk μεταδίδει νέες πληροφορίες για όσα ειπώθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, στο άκουσμα της πρόθεσης Μπάιντεν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε ότι αυτή θα ήταν μία πολιτική απόφαση που θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις.

Πηγές της Άγκυρας τονίζουν ότι η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής και σχολιάζουν στη… γραμμή Ερντογάν πως αυτή θα είναι μία συμβολική και πολιτική απόφαση, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μονόπλευρες δηλώσεις που δεν δεσμεύουν την Τουρκία με κανένα τρόπο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ