Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Προκαλεί η Κομισιόν: Δίνει αύξηση μισθού στα στελέχη της ενώ προτρέπει τις κυβερνήσεις για το αντίθετο όσον αφορά στους εργαζόμενους

  Η Κομισιόν, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ αντιτίθεται εδώ και καιρό στη λεγόμενη αυτόματη αναπροσαρμογή των μισθών παρά την αύξηση του πληθωρισμού. Ωστόσο, άλλα λέει και άλλα πράττει.

  Όπως σημειώνει το Politico, με τον πληθωρισμό να μαίνεται σε όλη την Ευρώπη, το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιθανότατα επευφημούσε όταν έλαβε αυτόματη αύξηση μισθού. Αυξήσεις μισθών που έρχονται σε αντίθεση με τις συμβουλές της ίδιας της Κομισιόν προς τις κυβερνήσεις και τους εκπροσώπους των εργατικών και διευθυντικών ομάδων.

  Τα στελέχη της Επιτροπής στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Σώματος των Επιτρόπων, έλαβαν αύξηση μισθών 2,4% τον Ιούνιο, με αναδρομική εφαρμογή από τον Ιανουάριο, όπως επιβεβαίωσε η Επιτροπή.

  Αυξήσεις 95 εκατ. ευρώ στην Κομισιόν

  Η συνολική αύξηση του εργατικού κόστους της Επιτροπής ανέρχεται σε 95 εκατομμύρια ευρώ για το 2022, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. Η προσαρμογή επηρεάζει επίσης τις κρατήσεις που καταβάλλονται από τους αξιωματούχους στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ανεβάζοντας το καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα στα 78 εκατομμύρια ευρώ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

  Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε την αύξηση ως «αυτόματο υπολογισμό χωρίς καμία πολιτική διακριτικής ευχέρειας».

  Ωστόσο, η προσαρμογή έρχεται σε αντίθεση με τις συμβουλές της ίδιας της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ σχετικά με τον καθορισμό των μισθών. Από καιρό αντιτίθεται στη λεγόμενη αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών στον πληθωρισμό με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο πυροδοτεί τη σπείρα μισθών-τιμών και ωθεί τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα. Πολλές χώρες της ΕΕ εγκατέλειψαν την πρακτική μετά τη στασιμοπληθωριστική δεκαετία του 1970, με μόνο το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο να ακολουθούν αυτή την πρακτική.

  «[Ένα] σημαντικό στοιχείο για να μην παγιωθεί ο πληθωρισμός είναι να αποφευχθεί η «σπείρα» των μισθών και αντίστοιχα υπάρχει επίσης ουσιαστική ευθύνη των κοινωνικών εταίρων να βρουν τη σωστή ισορροπία», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

  Επικαλούνται το κόστος διαβίωσης

  Σύμφωνα με τους κανόνες προσωπικού της ΕΕ, οι μισθοί προσαρμόζονται ετησίως για να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στο κόστος διαβίωσης. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί δύο φορές το χρόνο και να ισχύει αναδρομικά εάν ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί πάνω από το 3% στην περίοδο αναφοράς, όπως συνέβη μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2021, όταν ο πληθωρισμός στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο ήταν κατά μέσο όρο 3,5%

  Αυτή η τιμαριθμική αναπροσαρμογή στη συνέχεια προσαρμόζεται για αλλαγές στην αγοραστική δύναμη των εθνικών δημοσίων υπαλλήλων σε 10 χώρες της ΕΕ – Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία και Σουηδία.

  Το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά 1,1% κατά την ίδια περίοδο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την τελική προσαρμογή 2,4%. Οι υπάλληλοι της Επιτροπής σε χώρες άλλες εκτός από το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έλαβαν επίσης αύξηση μισθού, αλλά αυτή σταθμίζεται ανάλογα με τις εθνικές συνθήκες.

  «Αυτό το σύστημα δεν στοχεύει να αναπροσαρμόσει τους μισθούς ανάλογα με τον πληθωρισμό, αλλά να διατηρήσει την εξέλιξη της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων της ΕΕ σε ευθυγράμμιση με αυτή των εθνικών δημοσίων υπαλλήλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

  Ένα σημαντικό λόμπι για τα συνδικάτα, που ζητούσε αύξηση των μισθών σύμφωνα με τον βασικό πληθωρισμό, χαιρέτισε την κίνηση.

  «Το ίδιο σύστημα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους και η Επιτροπή θα πρέπει να το συστήσει ξεκάθαρα στα κράτη μέλη, γνωρίζοντας ότι η μείωση των μισθών οδηγεί σε οικονομική ύφεση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Λούκα Βισεντίνι. «Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο!»

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ