Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Πέντε σενάρια για ένα νέο σοκ στις αγορές το 2023 – SOS για υψηλό πληθωρισμό, νέα μετάλλαξη covid και εμπλοκή ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

  Πέντε σενάρια που απειλούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στις αγορές και το 2023, καταγράφει το πρακτορείο Bloomberg.
  Μετά τη χειρότερη χρονιά για τις παγκόσμιες μετοχές εδώ και δέκα χρόνια τουλάχιστον, και την πρωτοφανή υποχώρηση των ομολόγων από το 2000 και μετά, ορισμένοι επενδυτές δεν θεωρούν τίποτα δεδομένο το 2023.
  Ενώ οι αισιόδοξοι στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιστρέψουν σε μειώσεις επιτοκίων, ότι η Κίνα θα βγει από την απομόνωση της Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τερματιστεί, στον αντίποδα οι πιο επιφυλακτικοί διακρίνουν κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν νέα αναταραχή στις αγορές.

  Θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός;

  «Η αγορά ομολόγων αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εντός των ορίων σε 12 μήνες», δήλωσε ο Matthew McLennan, από τους επικεφαλής της ομάδας παγκόσμιων αξιών στη First Eagle Investment Management.
  Η εκτίμηση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να είναι μεγάλο λάθος.
  Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η αύξηση των μισθών και οι πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς, όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος, να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.
  Κάτι τέτοιο, εξηγεί, θα είναι απαγορευτικό για τη Fed και την ΕΚΤ να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων, κάτι το οποίο περιμένουν αγορές από τα μέσα του έτους.
  Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας εξέλιξης θα σημαίνει περαιτέρω πτώση των τιμών των μετοχών και των ομολόγων, ενίσχυση του δολαρίου και μεγαλύτερη πίεση στις αναδυόμενες αγορές.
  «Η Fed δεν είδε τον πληθωρισμό να έρχεται και στην προσπάθειά της να τον αντιμετωπίσει είναι πολύ πιθανό η Fed να υποτιμά τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής».

  Φόβος για κατάρρευση της Κίνας λόγω covid

  Οι κινεζικές μετοχές έχουν εκτοξευθεί περίπου 35% από το ναδίρ του Οκτωβρίου ενόψει της προοπτικής να ανοίξει πλήρως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από τα μακροχρόνια και δρακόντεια lockdown.
  Στον αντίποδα της αισιοδοξίας, υπάρχει ο φόβος να καταρρεύσει από τη δραματική αύξηση των λοιμώξεων και τον περιορισμό της κινητικότητας εντός της χώρας.
  Η Marcella Chow, της JPMorgan Chase, επισημαίνει ότι η καμπύλη κρουσμάτων δεν έχει κορυφωθεί ακόμη, και αυτό αναμένεται έναν με δύο μήνες μετά την κινεζική πρωτοχρονιά.
  Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάκαμψη των κινεζικών μετοχών παραμένει εύθραυστη και οποιαδήποτε προοπτική διαταραχής της οικονομικής δραστηριότητας θα μειώσει τη ζήτηση στις αγορές εμπορευμάτων, ιδίως για βιομηχανικά μέταλλα και σιδηρομετάλλευμα.

  Πιθανή κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ

  Τις αρνητικές επιπτώσεις μια ενδεχόμενης κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και πιο άμεσης εμπλοκής του ΝΑΤΟ ή έντασης των κυρώσεων, επισημαίνει στο Bloomberg ο John Vail, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς της Nikko Asset Management.

  Οι παράπλευρες κυρώσεις κατά των εμπορικών εταίρων της Ρωσίας, ιδίως της Ινδίας και της Κίνας, ενδέχεται να ενισχύσουν την επίπτωση των σημερινών κυρώσεων και μάλιστα σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνει.
  «Αυτό θα αποτελούσε σοκ για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα στα τρόφιμα, στην ενέργεια και σε άλλα είδη όπως λιπάσματα, μέταλλα και χημικές ουσίες», προειδοποιεί.
  Ένα ακόμη πιο ανησυχητικό σενάριο θα ήταν η χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία – μια απειλή που φαίνεται μακρινή αλλά εντός των ενδεχόμενων.
  Κάτι τέτοιο θα τερματίσει ακαριαία τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία.

  Οι αναδυόμενες αγορές

  Πολλοί επενδυτές βλέπουν την ενίσχυση του δολαρίου να υποχωρεί το 2023 και το ενεργειακό κόστος να μειώνεται – δύο παράγοντες που θα ανακουφίσουν τις αναδυόμενες αγορές από την πίεση που υφίστανται.
  Αυτό τίθεται εν αμφιβόλω εάν αποτύχουν οι κεντρικές τράπεζες να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.
  Επιπλέον, η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία είναι μόνο ένας από τους πολλούς κινδύνους που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν ξανά τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.
  Οι συνέπειες σε ένα τέτοιο σενάριο θα είναι ιδιαιτέρως βαριές για τις αναδυόμενες οικονομίες που θα κληθούν να σηκώσουν περαιτέρω διόγκωση του χρέους τους σε δολάρια.

  Θανατηφόρο στέλεχος covid -19

  H εμφάνιση ενός πιο μεταδοτικού ή θανατηφόρου στελέχους της Covid 19 αποτελεί το πέμπτο σενάριο, σύμφωνα με το Bloomberg.
  Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που απεύχεται ο καθένας, λόγος γίνεται για νέες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, με άμεση επίπτωση στον πληθωρισμό και περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
  «Πιστεύουμε ότι το μακροοικονομικό πλήγμα στην ανάπτυξη θα γίνει περισσότερο αισθητό από τις μεγαλύτερες οικονομίες και αυτές που εξαρτώνται περισσότερο από το εμπόριο», δήλωσε ο Chow της JPMorgan.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ