Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Νταβός: Προς μια άλλη παγκοσμιοποίηση;

  Η πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ολοκληρώθηκε και όλοι φαίνεται να συμφωνούν στο ακόλουθο: η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά ώστε να παραμείνει ισχυρή γεωπολιτική δύναμη. Βασικός στόχος καθίσταται «να ηγηθεί η Ευρώπη της αγοράς στις πράσινες τεχνολογίες», με όπλο το “Green Deal Industrial Plan”, όπως το παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «ένα βιομηχανικό σχέδιο με διαφοροποιημένη βάση πρώτων υλών, απλούστερους κανονισμούς και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς τις εταιρείες», ως απάντηση στο αμερικανικό αντιπληθωριστικό πακέτο IRA. Σχολιάζοντας το εν λόγω σχέδιο, η Süddeutsche Zeitung προειδοποιεί πως «η περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων επιδότησης εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ καλά θα κάνουν να μην βλέπουν την οικονομική βοήθεια ως ένα βολικό θαύμα και όπλο για όλες τις χρήσεις. Υπάρχουν πιο έξυπνοι τρόποι για να στηρίξουμε την οικονομία».

  Η εφημερίδα του Μονάχου τονίζει ακόμη πως με αυτό το σχέδιο «αυξάνεται ο κίνδυνος τα κράτη-μέλη να εισέλθουν σε έναν αγώνα επιδοτήσεων με τις ΗΠΑ και την Κίνα – ή ακόμα χειρότερα: μεταξύ τους. […] Οι Βρυξέλλες πρέπει να επιτρέψουν περισσότερο τις επιδοτήσεις, αλλά μόνο με πολύ στοχευμένο τρόπο, μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μόνο σε ένα μέτριο επίπεδο». Για το γερμανικό μέσο προκρίνονται «η επέκταση της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, η συνολική βελτίωση των εγχώριων υποδομών και η φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων. […] Πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις κοστίζουν χρήματα – αλλά τα δισεκατομμύρια είναι προτιμότερο να δαπανηθούν εκεί παρά σε ένα όργιο επιδοτήσεων».

  Όπως σημειώνει η Handelsblatt, φαίνεται πως «οι υπερασπιστές των ελεύθερων αγορών δίνουν μάχη οπισθοφυλακής, καθώς αναδύεται ένα νέο δόγμα: η οικονομία πρέπει να υποταχθεί στη γεωπολιτική, η αποτελεσματικότητα στην ασφάλεια. […] Τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν όπως πριν από τον πόλεμο. Ο ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας και η πανωλεθρία γύρω από την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 κατέστησαν σαφές ότι η οικονομία και η ασφάλεια πρέπει να εξετάζονται από κοινού». Η απο-παγκοσμιοποίηση του εμπορίου δεν φαντάζει σε καμία περίπτωση ως ενδεχόμενο, καθώς «αυτό θα είχε ως συνέπεια όχι μόνο την οικονομική, αλλά και την πολιτιστική αποσύνδεση – και συνεπώς τη σταδιακή διαίρεση του κόσμου». Αντιθέτως, καταλήγει η οικονομική εφημερίδα, «είναι αναγκαία μια ενεργή διαμόρφωση της παγκοσμιοποίησης με κατεύθυνση τη βιωσιμότητα, με δίκαιες και ισότιμες συνθήκες.

  - Advertisement -
  ΠΗΓΗdw.com

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ