Έρχεται εφιάλτης διαρκείας τον Αύγουστο – «Συναγερμός» για τις πλημμύρες

«Πάμε ίσως σε εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Παράλληλα ο κ. Λέκκας ζήτησε ετοιμότητα για τα πλημμυρικά φαινόμενα, που θα ακολουθήσουν την καταστροφή των δασικών εκτάσεων.

«Πάμε ίσως σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο εφιάλτη που θα συντίθεται ουσιαστικά από δεκάδες γεγονότα σε όλο τον ελληνικό χώρο, γεγονότα που θα υποβοηθηθούν από τα μελτέμια που είναι προ των πυλών. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

«Αμέσως μετά τη λήξη των πυρκαγιών θα προκύψει τεράστιο θέμα ο σχεδιασμός και η ετοιμότητα που πρέπει να έχουμε για να μην πάμε στη δεύτερη πράξη αυτής της καταστροφής που είναι οι πλημμύρες (…) Πρέπει να είμαστε σε φάση διαρκούς έρευνας» επισήμανε ο καθηγητής.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι χωρίς άνεμο η φωτιά προχωρά πάρα πολύ γρήγορα, επειδή υπάρχει πολλή καύσιμη ύλη ενώ τα επίπεδα υγρασίας είναι σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο.

Σύμφωνα με μετρήσεις που κάναμε χθες στη Βαρυμπόμπη έπρεπε να είναι σε επίπεδο 20 με 30%, μιλάμε για ένα τύπο αυτανάφλεξης των υλικών. «Το υλικό είναι ώριμο να καεί χωρίς το παραμικρό εμπόδιο που θα αναστείλει την εξάπλωση της πυρκαγιάς» πρόσθεσε.

Ο Ευθύμιος Λέκκας ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να απαγορευτεί κάθε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο όχι με σύσταση, με απαγόρευση. Όλες οι εθελοντικές οργανώσεις να αναλάβουν δράση επιτήρησης των κρίσιμων περιοχών για να ‘πιάνουμε’ τη φωτιά στην αρχή όχι όταν γιγαντώνεται, γιατί η γιγάντωση θα είναι άμεση λόγω των παραγόντων που είπα. Τις μικρές φωτιές που είναι σε σημείο προσβάσιμο μπορούμε να τις πιάσουμε εύκολα».

Επανέλαβε δε ότι στη Βαρυμπόμπη και στην Εύβοια είδε ζάντες αλουμίνιου να λιώνουν και να ρέουν σημαίνει έχουμε να κάνουμε με 650 βαθμούς Κελσίου. «Αδύνατον να προσεγγίσει κάποιος σε τέτοιο θερμικό φορτίο, από την πολυθρόνα είναι εύκολα» σχολίασε.

Ο κ. Λέκκας καυτηρίασε μάλιστα τη συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών. «Σε μια εκπομπή περίμενα τρία τέταρτα άκουγα κάποιους πολιτικούς, δεν τους ήξερα δεν τους έβλεπα, οι θεωρίες που ακούγονταν ήταν φοβερές, με αυτή τη νοοτροπία πώς θα πάμε μπροστά; Δεν υπάρχει περίπτωση».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Μάκης Βορίδης στη «Γη της Ελιάς»; Παραιτήθηκε και πάει… Μάνη με ρόλο-έκπληξη!

Ο Μάκης Βορίδης παραιτήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και φημολογείται ότι θα παίξει στη "Γη της Ελιάς" ως Επιθεωρητής Επιδοτήσεων!

Μαξίμου 2015: Το απειλητικό μήνυμα πανίσχυρου εκδότη που «πάγωσε» κορυφαίο υπουργό του Αλέξη Τσίπρα – Η αλήθεια για τους εκβιασμούς στα media

Πρωτοκλασάτος υπουργός δείχνει SMS εκδότη με έμμεση απειλή για πρωτοσέλιδο. Το περιστατικό που αποκαλύπτει πώς λειτουργούσε η πίεση.

Ναύαρχος Αποστολάκης: Σοβαρές καταγγελίες για τις επιπτώσεις του έργου του Λάτση – Ποιος πληρώνει τις ρήτρες εκατομμυρίων ευρώ;

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης καταγγέλλει τα προβλήματα των έργων στο Ελληνικό: κυκλοφορία, ηχορύπανση, πλημμύρες και απώλεια πρασίνου.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην υπόθεση «εκβιασμού» της Ζέττας Μακρή – Κλειδί το τιμολόγιο που παρουσίασε ο δημοσιογράφος

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση εκβιασμού της Ζέττας Μακρή από δημοσιογράφο. Ο κατηγορούμενος παρουσιάζει τιμολόγιο και κάνει λόγο για εμπορική συμφωνία. Όλα θα κριθούν στο Αυτόφωρο. Οι ισχυρισμοί και η αντίδραση της βουλευτού.