Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  H Gazprom «στραγγαλίζει» την Ευρώπη

  Κορυφώνεται όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα ο ενεργειακός εφιάλτης στην Ευρώπη μετά την ανακοίνωση της Gazprom να παρατείνει από τη μία τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 και από την άλλη να βάζει τέλος στις παραδόσεις στη γαλλική Engie.

  Αρχικά, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός είχε ανακοίνωσε στις 19 Αυγούστου ότι θα κλείσει ξανά τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για τρεις ημέρες εξαιτίας εργασιών επισκευής. Η ημερομηνία διακοπής της λειτουργίας του αγωγού είχε οριστεί για τις 31 Αυγούστου, ενώ η επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είχε προγραμματιστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου. «Η άντληση φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα διακοπεί από τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 31 Αυγούστου έως τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 3 Σεπτεμβρίου λόγω επισκευής της μοναδικής μονάδας άντλησης αερίου που παραμένει σε λειτουργία», αναφέρει η ανακοίνωση της Gazprom.Remaining Time-0:00FullscreenMute

  «Η Gazprom Export ενημέρωσε την Engie για την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών για τις παραδόσεις», ανέφερε ο ρωσικός όμιλος σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης στον λογαριασμό του στο Telegram.

  Σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στα τέλη Μαρτίου, «απαγορεύεται η παράδοση φυσικού αερίου σε ξένο αγοραστή που δεν έχει καταβάλει πληρωμή εντός της καθορισμένης περιόδου που προβλέπεται στη σύμβαση». Επικαλούμενη το διάταγμα, η Gazprom υπογραμμίζει ότι δεν έλαβε το σύνολο της οφειλής για τις παραδόσεις του Ιουλίου.

  Η γαλλική εταιρεία έχει διαβεβαιώσει ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της, ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom.

  Νέα προσωρινή αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του Nord Stream

  Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream σταμάτησαν νωρίς σήμερα το πρωί λόγω εργασιών συντήρησης.

  Η Gazprom είχε προειδοποιήσει για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream για «απαραίτητες» εργασίες σε έναν σταθμό συμπίεσης του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα αερίου στη Σιβηρία με τη βόρεια Γερμανία, από όπου εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, οι εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν ως το Σάββατο το πρωί.

  Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία κατηγορεί συχνά τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν «όπλο».

  Η Gazprom έχει μειώσει κατά 80% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream τους τελευταίους μήνες.

  Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανική ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, τον Κλάους Μούλερ, οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν στον αγωγό «είναι ακατανόητες από τεχνική άποψη», με τον ίδιο να τις χαρακτηρίζει πρόφαση προκειμένου η Μόσχα να εντείνει την πίεση στους συμμάχους της Ουκρανίας.

  Σχέδια θωράκισης για τον δύσκολο χειμώνα

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιτύχει τον στόχο της για πλήρωση αποθήκευσης φυσικού αερίου δύο μήνες νωρίτερα από τον στόχο, καθώς οι χώρες προετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα, με τη Ρωσία να περιορίζει τις προμήθειες και να εκτοξεύει τις τιμές της ενέργειας που μαίνεται στην ήπειρο.

  Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βloomberg που επικαλείται στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, οι δεξαμενές φυσικού αερίου στην ΕΕ είχαν γεμίσει σε ποσοστό 79,4% στις 27 Αυγούστου, όταν η Ένωση είχε βάλει στόχο 80% μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Η ΕΕ ενίσχυσε τους κανόνες αποθήκευσης φυσικού αερίου νωρίτερα φέτος, αφού τα επίπεδα τον περασμένο χειμώνα ήταν χαμηλότερα απ’ ό,τι τα περασμένα χρόνια, ιδιαίτερα σε γερμανικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τη ρωσική Gazprom PJSC, ένας παράγοντας που οδήγησε σε απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

  Η αποθήκευση φυσικού αερίου βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών από τις διαταραχές στην τροφοδοσία και παρέχει περίπου το 25% έως 30% του καυσίμου, που καταναλώνεται το χειμώνα. Με μεγαλύτερα αποθέματα, τα ευρωπαϊκά κράτη βρίσκονται σε ελαφρώς καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν περαιτέρω μείωση των προμηθειών, καθώς η Gazprom ξεκινά αύριο Τετάρτη μια απροσδόκητη συντήρηση στον αγωγό Nord Stream.

  Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που παρατηρούνται σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τμήματα της Ιβηρικής Χερσονήσου την επόμενη εβδομάδα θα βοηθήσουν επίσης τα έθνη να εξοικονομήσουν περισσότερο φυσικό αέριο, καθώς αναμένεται να χρειαστεί λιγότερη ενέργεια για την ψύξη.

  Η ΕΕ θέλει να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας της περιοχής τα τελευταία χρόνια. Οι ροές πρόκειται να αντικατασταθούν από αυξανόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεγαλύτερη απόδοση και εισαγωγές φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές στην περιοχή της Μεσογείου, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ