Εκλογές στην Ιταλία: Aκροδεξιό «τσουνάμι» χτυπά τη χώρα

Οι Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα εκλέξουν την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, της οποίας θα ηγείται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, έχοντας ως σύμμαχο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που έγινε γνωστός για τα μπούνγκα-μπούνγκα πάρτι και τον Ματέο Σαλβίνι, που το φυσάει και δεν κρυώνει που δεν θα είναι εκείνος πρωθυπουργός.

Η Τζόρτζια Μελόνι, αρχηγός του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, που έχει τις ρίζες του στον φασισμό, οδήγησε το κόμμα από το 4% που είχε το 2018, στο 25%, όπως εκτιμούν οι δημοσκόποι ότι θα είναι το ποσοστό την προσεχή Κυριακή.

Οι ρίζες και το προσωπείο του κόμματος της Μελόνι
Κεντρικό σύνθημα στις προεκλογικές εκστρατείες που κάνουν τα Αδέλφια της Ιταλίας είναι το «Θεός- Οικογένεια- Πατρίδα». Οι αντίπαλοι της Μελόνι την κατηγορούν ότι θα φέρει την Ιταλία πιο κοντά σε ακροδεξιά, εθνικιστικά και ρατσιστικά κόμματα της ΕΕ, όπως το Φίντεζ του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα Vox, στην Ισπανία.

Οι φόβοι για την ακροδεξιά στροφή της χώρας εδράζονται στο ότι οι πολιτικές που έχει υποστηρίξει η Μελόνι την τελευταία δεκαετία είναι κατά των μεταναστών, των ομοφυλόφιλων και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Για να φέρει τα Αδέλφια της Ιταλίας σε θέση κυριαρχίας η Τζόρτζια Μελόνι συμμάχησε με την αντιμεταναστευτική και ρατσιστική Λέγκα του Βορρά, του Ματέο Σαλβίνι και με το Φόρτζα Ιτάλια, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Όμως, η Μελόνι ξεπέρασε τα ποσοστά των άλλων κομμάτων του δεξιού χώρου επειδή αρνήθηκε πεισματικά να μπει στην κυβέρνηση του Ντράγκι και έτσι επωφελήθηκε από τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Παρά την νεοφασιστική ρητορική, η Μελόνι έχει προσπαθήσει το τελευταίο διάστημα να διαβεβαιώσει τις Βρυξέλλες ότι δεν υπάρχει λόγος να την φοβούνται.

Για την ίδια εξάλλου, υπάρχει λόγος να έχει καλές σχέσεις με αυτούς που καταγγέλλει ως «γραφειοκράτες των Βρυξελλών». Και ο λόγος είναι τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ που θα πάρει η Ιταλία από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Όσοι την γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι έριξε τους τόνους προσωρινά…

Πώς θα διαμορφωθεί η βουλή και η γερουσία
Οι Ιταλοί θα κληθούν την Κυριακή να εκλέξουν τους 400 αντιπροσώπους τους στην κάτω βουλή και τους 200 γερουσιαστές, καθώς ο αριθμός των μελών των δύο Σωμάτων μειώθηκε μετά από συνταγματική μεταρρύθμιση.

Οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι στην κάτω βουλή οι δεξιοί και οι ακροδεξιοί θα έχουν 250 έδρες, δηλαδή ποσοστό άνω του 62%, ενώ στην απερχόμενη βουλή είχε 265 έδρες και ποσοστό 42%. Η κεντροαριστερά αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει 86 έδρες (ποσοστό 21,5%), ενώ στην απερχόμενη βουλή έχει 118 βουλευτές (ποσοστό 18,7%). Εκτιμάται ότι θα καταποντιστεί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που το 2018 είχε εκλέξει 227 βουλευτές και τώρα εκλέγει περίπου 35.

Στη γερουσία, το μέτωπο δεξιάς-ακροδεξιάς θα ελέγχει 126 έδρες (το 2018 είχε εκλέξει 137 γερουσιαστές), ενώ η κεντροαριστερά από τους 57 γερουσιαστές που έβγαλε το 2018 θα περιοριστεί στους 42. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων από 112 γερουσιαστές θα περιοριστεί στους 17.

Και το ερώτημα που πλανάται πλέον στο διευθυντήριο των Βρυξελλών είναι κατά πόσο η ευρωζώνη είναι ασφαλής με τα «πατριωτικά» οικονομικά της Τζόρτζια Μελόνι, που είναι μια ατζέντα που έρχεται σε αντίθεση με την οικονομική και νομισματική ορθοδοξία της ΕΕ.

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ