Αναβαθμισμένος ο Ερντογάν – Συμμαχία με Ρωσία για σιτηρά, αέριο – Εύσημα από ΗΠΑ παρά τις απειλές κατά Ελλάδας

Σε δυσχερή θέση έχει περιέλθει η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες μετά τη ραγδαία αναβάθμιση της Τουρκίας και του Recep Tayyip Erdogan σε συνδυασμό με το «μέτωπο» που έχει σχηματίσει μαζί με τη Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, δήλωσε πως η συμμετοχή της Τουρκίας στην αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά αποτελεί… εγγύηση. Μόλις χθες (2/11/2022) ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, δήλωσε πως ακόμα κι αν η Ρωσία αποχωρήσει από τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα σιτηρά (λήγει στις 19 Νοεμβρίου), τα ουκρανικά σιτηρά θα φτάνουν στην Τουρκία. Αν και ο Putin δεν παρείχε περαιτέρω διευκρινήσεις (ούτε για το πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό, αλλά ούτε και τις ποσότητες σιτηρών θα μπορούσαν να μεταφέρονται στη χώρα) είναι εύκολα αντιληπτό ότι η Τουρκία ενδεχομένως να βρεθεί σε θέση που θα μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη για τα ουκρανικά σιτηρά.
Κι όλα αυτά ενώ στα μέσα Οκτωβρίου, ο Putin είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μετατραπεί σε ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι o Erdogan είναι από ελάχιστους ηγέτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με τον Putin…
Την ίδια στιγμή, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η αντίδραση των ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών, Antony Blinken, να αποδίδει τα εύσημα στην Τουρκία για την αναβίωση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά.
Ωστόσο, το αρνητικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι η αναβάθμιση της Τουρκίας έρχεται σε μια περίοδο όπου το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει χτυπήσει κόκκινο. Την Τετάρτη (2/11/2022), ο Erdogan απείλησε ευθέως την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι η Αθήνα είναι στην εμβέλεια του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun.

Τα εύσημα από ΗΠΑ σε Erdogan

Ευγνωμοσύνη… στην Τουρκία για την επανεκκίνηση της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης για τα σιτηρά ξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken.
«Είμαστε ευγνώμονες για τον ενεργό ρόλο του ΟΗΕ και των Τούρκων συμμάχων μας στη διευκόλυνση της επιστροφής της Ρωσίας στην Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.
Καλούμε όλα τα μέρη να ανανεώσουν την Πρωτοβουλία. Αν δεν γινόταν κάτι τέτοιο, θα βλάπτονταν οι πιο ευάλωτοι στον κόσμο» υποστήριξε ο Blinken.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ