Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Αποδεκατίζεται το ΕΣΥ από την επέλαση της Όμικρον – Έρχεται επιστράτευση ιδιωτών

  Αποδεκατίζεται το ΕΣΥ από την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, αφού τα κρούσματα είναι πολλά.

  Τα κενά αυξάνονται δραματικά μετά τη μαζική νόσηση από κορονοϊό δύο χιλιάδων εργαζομένων στα νοσοκομεία, ενώ για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει την αποστολή φύλλων πορείας τις επόμενες μέρες για την επιστράτευση γιατρών.

  Ταυτόχρονα ενεργοποιείται μια νέα υπηρεσία πρωτοβάθμιας φροντίδας, για την παροχή στους αναρρώσαντες από κορονοϊό πολίτες στο σπίτι, ιατρικών συμβουλών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

  Οι υγειονομικές αρχές να στρέφουν την προσοχή τους από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που δεν πιέζονται πια, στις απλές νοσηλείες Covid, οι οποίες αυξάνονται ραγδαία.

  Παράλληλα με την αύξηση των νοσηλειών άνω του 34% κατά την τελευταία εβδομάδα, νοσούν και χιλιάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Και συγκεκριμένα 2.000 πανελλαδικά, οι 1.000 εκ των οποίων στην Αττική. Από αυτούς, το 60% είναι ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και το 40% διοικητικοί και λοιπό προσωπικό.

  Επιστράτευση ιδιωτών

  Για να μην απειληθεί η λειτουργία των νοσοκομείων το υπουργείο Υγείας επιστρατεύει τους ιδιώτες, τόσο μέσω συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή νέων κλινών στο ΕΣΥ, όσο και με την επίταξη υπηρεσιών γιατρών.

  Τα φύλλα πορείας προς τους γιατρούς, που θα κληθούν να στηρίξουν το πολλαπλώς δοκιμαζόμενο σύστημα Υγείας, αναμένεται να φύγουν αν όχι αύριο Παρασκευή, το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα (10/1), όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα:

  “Το ποσοστό των υγειονομικών που νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα είναι μικρό ανά νοσοκομείο και δεν φτάνει στο 4%. Προχωράμε σε επιτάξεις, που θα ξεκινήσουν τώρα και βοηθά και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες ασθενών για Covid», είπε.

  Ο ακριβής αριθμός των γιατρών που απαιτούνται δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, αρχικά θα λάβουν φύλλα πορείας γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί θα απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο κατά 50%, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν και τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

  Αυξάνονται οι νέες διαγνώσεις και νοσηλείες

  Εκρηκτική αύξηση που φτάνει το 290% σημειώθηκε στις νέες διαγνώσεις πανελλαδικά το τελευταίο διάστημα, ενώ τα χιλιάδες κρούσματα πρόσθεσαν πίεση στο σύστημα υγείας, με αύξηση στις νέες εισαγωγές, κατά 34%.

  Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και τον επικουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, ελαφρά μείωση έχει αρχίσει να καταγράφεται στις ΜΕΘ (κατά 4%) και στους θανάτους (κατά 1%).

  «Υπάρχει ένα μικρό φως αισιοδοξίας ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε την μαζική διασπορά που προκαλείται από την Όμικρον και η οποία μπορεί να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία κρίσιμων δομών και να αποβεί θανατηφόρα σε μη εμβολιασμένους», σημείωσε ο Καθηγητής.

  Έτσι, η υγειονομική πίεση για την αντιμετώπιση ασθενών με Covid εξαιτίας των πιο ήπιων συμπτωμάτων της Όμικρον που δεν καταλήγουν σε σοβαρές πνευμονίες, φαίνεται να μετατοπίζεται πλέον από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και τις απλές κλίνες νοσηλείας Covid.

  «Γιατρός της γειτονιάς» μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας

  Για την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων και την κάλυψη των κενών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, παρουσίασαν μια νέα υπηρεσία μέσω της οποίας ασθενείς με Covid που αναρρώνουν στο σπίτι θα μπορούν να βρουν εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση της νόσου γιατρό μέσω νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

  Στη διεύθυνσηisathens.melapus.com μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ενεργοποιηθεί ένα Δίκτυο με περισσότερους από 120 γιατρούς από την Αθήνα και τον Πειραιά, με τις ειδικότητες του παθολόγου, πνευμονολόγου, γενικού ιατρού και παιδιάτρου.

  Οι γιατροί αναλαμβάνουν την άμεση και έγκαιρη διερεύνηση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος covid-19. Πρόκειται για ένα Δίκτυο ιατρών της γειτονιάς, που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους, στους ασθενείς με Covid-19 λοίμωξη, με βάση τα αναθεωρημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, όπως ανέφεραν σε σχετική συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο γ. γραμματέας ΠΦΥ του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

  Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα, πέραν της άυλης συνταγογράφησης, video κλήσης καθώς και δυνατότητα ηλεκτρονικής καταβολής της ιατρικής αμοιβής. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες, στο πλαίσιο της σύμβασής τους, οι δε πιστοποιημένοι ως ιδιώτες ιατροί.

  Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, θα αξιοποιηθεί κατάλληλα και για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, στην «post covid» εποχή.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ