Τα αμερικανικά επιμελητήρια Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ χαιρετίζουν την υπογραφή του νόμου EastMed Act από τον Ντόναλντ Τραμπ

Χαιρετίζουν τα αμερικανικά επιμελητήρια Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ την υπογραφή του νόμου EastMed Act, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς όπως εκτιμούν «εξαγγέλλει μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου».

Αναλυτικά, στην κοινή ανακοίνωση Τύπου τα επιμελητήρια αναφέρονται τα εξής:

Στις 20 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε το νόμο EastMed για να προωθήσει πρωτίστως τους συνεταιρισμούς ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο νόμος, άλλως αναφερόμενος ως “ο περί της Συνεργασίας για την Ασφάλεια και Ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου Νόμος του 2019”, παρουσιάζει την ιστορική μεταμόρφωση στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική θέση και αρχή ότι η ασφάλεια των εταίρων και των συμμάχων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει ουσιαστική σημασία για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Μέσω του νόμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να συνεχίσουν την ισχυρή επίσημη στρατηγική δέσμευση με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο και να συμμετάσχουν ενεργά στον τριμερή διάλογο που διεξάγεται μεταξύ των τριών χωρών για την ενέργεια, την ασφάλεια στη θάλασσα, την ασφάλεια του κυβερνοχώρου και την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται επίσης να συνεχίσουν να υποστηρίζουν διπλωματικές προσπάθειες με εταίρους και συμμάχους για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και να ενθαρρύνουν τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει σε ενεργειακές υποδομές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης σχέδια για τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας που υποστηρίζουν και ενισχύουν το διάλογο και τον προγραμματισμό με διεθνείς συνεργασίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου. Ένα Κοινό Κέντρο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών-Ανατολικής Μεσογείου στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί επίσης να ιδρυθεί, προκειμένου να αξιοποιηθεί η εμπειρία, η γνώση και η εμπειρογνωμοσύνη των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των φορέων του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ άλλων, στην ενεργειακή ανάπτυξη ανοικτής θαλάσσης για τη διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών.

Επιπρόσθετα η νομοθεσία ενισχύει την παρουσία και δραστηριότητα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν και να επεκτείνουν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας με τους βασικούς συμμάχους και εταίρους τους σε μια στρατηγικά σημαντική περιοχή. Ταυτόχρονα, ο νόμος δημιουργεί τουλάχιστον ακόμα μία σημαντική και βιώσιμη ενεργειακή επιλογή μέσω της συνολικής στήριξης που παρέχεται για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Ο πρόεδρος του Αμερικάνικου Επιμελητηρίου Κύπρου, Χάρης Κακουλλής, δήλωσε: “Ο νόμος EastMed που υπογράφηκε την περασμένη Παρασκευή από τον πρόεδρο Τραμπ εξαγγέλλει μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Πρόκειται για νομοθεσία που αναγνωρίζει τις νέες πραγματικότητες στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, ανοίγει την πόρτα για σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στις τρεις χώρες, ενισχύει σημαντικά τις δραστηριότητές τους για να αποκτήσουν παρουσία στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και οι μελλοντικές αναμενόμενες μειώσεις ενεργειακού κόστους αναμένεται να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις οικονομίες τους”.

Ο διευθύνων σύμβουλος του AmCham Ισραήλ, Oded Rose, δήλωσε ότι “Τα μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ-Αμερικής αποτελούν το ένα τρίτο περίπου της Ισραηλινής οικονομίας. Διαβλέπουμε μια μεγάλη εμπορική και οικονομική προοπτική στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουμε υπογράψει το μνημόνιο συναντίληψης με τα αδελφά μας Επιμελητήρια στην Κύπρο και την Ελλάδα για να ενισχύσουμε αυτή την συνεργασία. Ο νόμος EastMed, ο οποίος υπεγράφη από τον Πρόεδρο Τραμπ, ενισχύει αυτή την συνεργασία σε έναν στρατηγικό άξονα ασφαλείας-εμπορίου”.

Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Νικόλαος Μπακατσέλος, δήλωσε ότι “Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο χαιρετίζει την υπογραφή του Νόμου EastMed την περασμένη Παρασκευή από τον πρόεδρο Τραμπ των ΗΠΑ. Ο Νόμος EastMed θα ενισχύσει περαιτέρω την ήδη αναπτυγμένη περιφερειακή εταιρική σχέση της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου και τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και θα έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη για τις τρεις χώρες. Η ενίσχυση της ενεργειακής διαφοροποίησης και ολοκλήρωσης στην Ανατολική Μεσόγειο θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη και θα προωθήσει την ειρήνη και την οικονομική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών