QatarGate Volume 2: Το μεγαλύτερο γνωστό σκάνδαλο διαφθοράς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μπήκε επίσημα στη δεύτερη φάση του

Το μεγαλύτερο γνωστό σκάνδαλο διαφθοράς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μπήκε επίσημα από τη Δευτέρα στη δεύτερη φάση του. Ο «εγκέφαλος» της «εγκληματικής οργάνωσης», όπως χαρακτηρίζεται από τις βελγικές αρχές, Αντόνιο Παντσέρι βρίσκεται στη φυλακή, όπως και το δεξί του χέρι, Φραντσέσκο Τζιόρτι, σύντροφος της Εύας Καϊλή. Της μοναδικής – προς το παρόν – εν ενεργεία Ευρωβουλευτού που προφυλακίστηκε για το σκάνδαλο QatarGate.

Τον πυρήνα της «εγκληματικής οργάνωσης» τον Ιταλό πρώην Ευρωβουλευτή, Παντσέρι, τον γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η ιστορία διαφθοράς. Αυτό που έμενε να διευκρινιστεί ήταν αν η φημολογία περί εμπλοκής κι άλλων εν ενεργεία βουλευτών – πέρα από την Καϊλή – ήταν αληθινή.

Τελικά οι φήμες και οι αναφορές περί εμπλοκής περισσότερων μελών του Ευρωκοινοβουλίου επιβεβαιώθηκαν, καθώς η πρόεδρος, Ρομπέρτα Μετσόλα ξεκίνησε χθες τις διαδικασίες για επείγουσα άρση της βουλευτικής ασυλίας δύο ευρωβουλευτών, χωρίς ωστόσο, να δίνει τα ονόματά τους.

Η απόφαση της προέδρου Ρομπέρτα Μετσόλα ήρθε μετά από αίτημα των βελγικών δικαστικών αρχών στο πλαίσιο της έρευνας για δωροδοκίες σε μέλη των ευρωπαϊκών θεσμών από το Κατάρ και το Μαρόκο, προκειμένου να επηρεάσουν αποφάσεις σχετικά με θέματα που τους αφορούν.

Αν και τα ονόματά των δύο ευρωβουλευτών, για τους οποίους θα αποφασιστεί η άρση ή μη της ασυλίας τους, παραμένουν επισήμως κρυφά και θα ανακοινωθούν στις 16 Ιανουαρίου, στην Ολομέλεια, ωστόσο, οι πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για τους «φίλους» της «οργάνωσης» και γνωστούς στον Τύπο, Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα.

Υπενθυμίζεται πως οι Βελγικές Αρχές είχαν πραγματοποιήσει έρευνες στα γραφεία τους, αλλά και στο σπίτι του ενός μέσα στον Δεκέμβριο.

Πώς θα αρθεί η ασυλία τους

Μετά την ανακοίνωση των ονομάτων, το αίτημα για την άρση της ασυλίας θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από όπου θα προκύψει η πρόταση για την τύχη τους.

«Εξαρχής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει την έρευνα και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου. «Αυτοί που ευθύνονται θα βρουν αυτή τη Βουλή στο πλευρό του νόμου. Θα κάνουμε τα πάντα για να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά», καταλήγει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τη διαδικασία τα αιτήματα για άρση της ασυλίας ανακοινώνονται από τον Πρόεδρο στην Ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπονται στην αρμόδια επιτροπή, εν προκειμένω στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Στη συνέχεια πρέπει να οριστεί εισηγητής, οι υποθέσεις παρουσιάζονται σε συνεδρίαση της επιτροπής και πραγματοποιείται ακρόαση.

Το σχέδιο της έκθεσης θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην ίδια επιτροπή, η οποία στη συνέχεια δίνει τη σύσταση προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα.

Όλες οι περιπτώσεις ασυλίας εξετάζονται κεκλεισμένων των θυρών.

Στη συνέχεια, η αναφορά με τη σύσταση για την τύχη των βουλευτών υποβάλλεται στην ολομέλεια.

Εάν εγκριθεί από την ολομέλεια με απλή πλειοψηφία, ο Πρόεδρος κοινοποιεί αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στα ενδιαφερόμενα μέλη και στην αρμόδια εθνική αρχή

Η διαδικασία θα τελειώσει έως τις 13 Φεβρουαρίου 2023.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ