Nord Stream: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ξανανοίξουν οι αγωγοί – «Η Gazprom θα αποφασίσει»

Η Ρωσία έκανε γνωστό πως επαφίεται στους μετόχους της Gazprom να αποφασίσουν αν οι αγωγοί αερίου Nord Stream που υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις πέρυσι θα πρέπει να κλείσουν.

Πηγές με γνώση των σχεδίων δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα πως οι αγωγοί Nord Stream 1 και Nord Stream 2, που κατασκευάστηκαν από τη ρωσική κρατική εταιρία Gazprom, πρόκειται να σφραγιστούν και να κλείσουν καθώς δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για επιδιόρθωση ή επανεκκίνησή τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πληροφορίες αυτές στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: “Βέβαια, αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί συλλογικά από όλους τους μετόχους”.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη πως το Κρεμλίνο δεν θα εκδώσει οποιεσδήποτε συστάσεις στην Gazprom αναφορικά με το μέλλον των υποθαλάσσιων αγωγών.

Εκτός από την Gazprom, μέτοχοι στη Nord Stream AG, τη διαχειρίστρια εταιρεία του Nord Stream 1 με έδρα την Ελβετία, είναι οι Engie, Gasunie, Wintershall DEA και E.ON.

Οι Nord Stream 1 και Nord Stream 2, που αποτελούνται έκαστος από δύο αγωγούς, κατασκευάστηκαν από την Gazprom για να διοχετεύουν 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική θάλασσα.

Τρεις από τους τέσσερις αγωγούς υπέστησαν ρωγμές από ανεξήγητες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο ενώ ένας αγωγός του Nord Stream 2 παραμένει άθικτος.

Η Gazprom έχει πει πως είναι τεχνικά δυνατό να επιδιορθωθούν οι κατεστραμμένες γραμμές, όμως δύο πηγές με γνώση των σχεδίων δήλωσαν πως η Μόσχα δεν βλέπει να υπάρχουν πολλές πιθανότητες βελτίωσης των σχέσεών της με τη Δύση στο άμεσο μέλλον έτσι ώστε να χρειάζονται οι αγωγοί.

Η Ευρώπη μείωσε δραστικά τις ενεργειακές εισαγωγές της από τη Ρωσία στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, μετά την απόφαση της Μόσχας να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία ΠΑΟΚ – Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται εμπλοκή στη συμφωνία του Α.Σ. ΠΑΟΚ με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα. «Δεν γνωρίζαμε για το deal», ανέφερε πηγή του Μαξίμου. Η συμφωνία αφορά πλήρη ιδιωτική χρηματοδότηση.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;