New York Times: Τουρκικές εκλογές και το στοίχημα επιβίωσης του Ερντογάν

Λίγους μήνες πριν από τις κομβικές εκλογές που θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η κυβέρνηση ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικούς πόρους για να ενισχύσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών του κόμμα στις κάλπες, ενώ εξαπολύει μια σειρά από νομικές απειλές για να αποδυναμώσει όσους επιδιώκουν για να τον αποκαθηλώσουν.

Σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, σημειώνει πως ορισμένοι οικονομολόγοι αποκαλούν το ξεφάντωμα των δαπανών μη βιώσιμο και δυνητικά επιβλαβές, καθώς ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να αμβλύνει το πλήγμα του υπερπληθωρισμού στις τουρκικές οικογένειες ενόψει των εκλογών.

Επιπλέον, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον δύο πιθανοί υποψήφιοι της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να νικήσουν τον κ. Ερντογάν και ένας από αυτούς αντιμετωπίζει τέσσερις νομικές προκλήσεις που θα μπορούσαν να τον βγάλουν εκτός υποψηφιότητας και να δώσουν στο κόμμα του Ερντογάν τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας. ένας στους πέντε από τους δικαιούχους ψηφοφόρους της χώρας.

Ο κ. Ερντογάν και οι βοηθοί του επιμένουν ότι χαράζουν πολιτική καθαρά για να υπηρετήσουν τη χώρα των 84 εκατομμυρίων, οι πολίτες της οποίας έχουν επιβραβεύσει τον ίδιο και το κόμμα του με πολλαπλές εκλογικές νίκες τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι επικριτές του αντιτείνουν ότι χρησιμοποίησε τα πολλά χρόνια του ως κορυφαίος πολιτικός της Τουρκίας για να συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια του και τώρα τη χρησιμοποιεί για να διαμορφώσει το αποτέλεσμα των εκλογών πριν καν οι ψηφοφόροι πάνε στις κάλπες.

«Ο Ερντογάν προσπαθεί να δώσει αυτή τη μάχη στο έδαφος που επιλέγει, στο πλαίσιο που καθορίζει, με τα όπλα που διαλέγει και κατά προτίμηση με τον αντίπαλο που προτιμά», δήλωσε ο Αχμέτ Κασίμ Χαν, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Beykoz. στην Κωνσταντινούπολη.
Τόσο η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν όσο και η πολιτική αντιπολίτευση βλέπουν τις ταυτόχρονες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές ως μια σημαντική ευκαιρία να χαράξουν τη μελλοντική πορεία για ένα μέλος του ΝΑΤΟ με μία από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και ισχυρούς διπλωματικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς σε Αφρική, Ασία και Ευρώπη.

Η προσθήκη συμβολισμού στην ψηφοφορία είναι συγχρονισμός. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου, μήνες πριν από την 100η επέτειο από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εν τω μεταξύ, ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν εισαγάγει τεράστιες δαπάνες για πρωτοβουλίες για να απομονώσουν τους ψηφοφόρους από τα προβλήματα της οικονομίας, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου, ο κ. Ερντογάν αύξησε τον εθνικό κατώτατο μισθό κατά 55 τοις εκατό. ενίσχυσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30 τοις εκατό. επέκτεινε ένα πρόγραμμα για τη χορήγηση επιδοτούμενων δανείων σε εμπόρους και μικρές επιχειρήσεις, και κινήθηκε για την κατάργηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης, επιτρέποντας σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο Τούρκους να σταματήσουν αμέσως να εργάζονται και να εισπράξουν τις συντάξεις τους.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι εάν κερδίσει, θα δικαιώσει τις προσπάθειές του να οικοδομήσει την οικονομία της Τουρκίας, να αυξήσει την επιρροή της στο εξωτερικό και να προστατεύσει τη χώρα από εγχώριες και διεθνείς απειλές. Μιλώντας σε μέλη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ή A.K.P., στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, απέρριψε την πολιτική αντιπολίτευση ως ανίκανη και αυτοχαρακτηρίστηκε ως ο καλύτερος άνθρωπος για να οδηγήσει τη χώρα στα δεύτερα 100 χρόνια της, τα οποία ονόμασε «ο αιώνας της Τουρκίας».

«Κοιτάξτε, εδώ είμαι ως ένας πολιτικός που λύνει προβλήματα στην περιοχή του και στον κόσμο, που αναλαμβάνει ευθύνες, που ορίζει κατευθύνσεις», είπε.
Ο κ. Ερντογάν υπήρξε ο κορυφαίος πολιτικός της Τουρκίας για δύο δεκαετίες, ως πρωθυπουργός από το 2003 έως το 2014 και ως πρόεδρος από τότε. Η πρώτη του δεκαετία στην εξουσία γνώρισε μια δραστική επέκταση της οικονομίας που έβγαλε εκατομμύρια Τούρκους από τη φτώχεια και επέκτεινε την τουρκική βιομηχανία.

Όμως τα τελευταία χρόνια, η οικονομία έχει αποδυναμωθεί και Τούρκοι αντίπαλοι και δυτικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον κ. Ερντογάν ότι ωθεί τη χώρα προς την απολυταρχία, κυρίως λόγω των σαρωτικών εξουσιών που έχει παραχωρήσει στον εαυτό του από τότε που η περιορισμένη πλειοψηφία των ψηφοφόρων πέρασε ένα δημοψήφισμα το 2017 που επέκτεινε το ρόλος του προέδρου.

Οι επικριτές του κ. Ερντογάν λένε ότι έχει αποθαρρύνει τα μέσα ενημέρωσης, περιορίζοντας τα επικριτικά ρεπορτάζ και επέκτεινε την επιρροή του στα δικαστήρια, οδηγώντας σε δίκες με πολιτικά κίνητρα. Ανέλαβε επίσης την εξωτερική και δημοσιονομική πολιτική, παραγκωνίζοντας το υπουργείο Εξωτερικών και την κεντρική τράπεζα.

Πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι αυτή η πλημμύρα κρατικών δαπανών θα μπορούσε να ωθήσει τους ψηφοφόρους μέχρι τις εκλογές, αλλά πιθανότατα θα τροφοδοτήσει ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό και θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση κάποια στιγμή μετά την ψηφοφορία.

«Το σχέδιο είναι, μέχρι τις εκλογές, να μπορούν να ξοδέψουν πολλά χρήματα», δήλωσε ο Ugur Gurses, πρώην αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας και ειδικός στα οικονομικά. «Νομίζω ότι πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο αν θέλουν να κερδίσουν. Αλλά αν χάσουν, θα πέσει στα χέρια των νεοφερμένων».

Η θέση της αντιπολίτευσης περιπλέκεται περαιτέρω από τις νέες νομικές απειλές προς τον Ekrem Imamoglu, τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και έναν από τους πιθανούς αντιπάλους που οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να νικήσει τον κ. Ερντογάν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ