Μία άγνωστη ιστορία: Οταν ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέκλειε να συνεργαστεί ακόμη και με τον Σταύρο Θεοδωράκη

Της Αίθρας Χόφμαν

«Αν ο Σταύρος ήθελε να είναι μαζί με τον Τσίπρα θα ήταν εδώ και πολύ καιρό» είπε τις προηγούμενες ώρες η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Είναι σαφώς ενοχλημένη η Φώφη Γεννηματά από αυτή την εξέλιξη, προηγήθηκε και πόλεμος των δηλώσεων και του twitter με καρφιά εκατέρωθεν, αλλά για να προλάβει τα χειρότερα ξεκαθάρισε ότι «με τον Σταύρο προχωράμε μαζί».

Πράγματι αν ο Σταύρος Θοεδωράκης θα ήθελε να είναι μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ή το αντίστροφο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει συμβεί πριν από πάρα πολύ καιρό. Για την ακρίβεια θα μπορούσε να έχει συμβεί πριν από το 2015. Αυτό είναι κάτι που πολλοί – πλην ελαχίστων – δεν το ήθελαν στον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά δεν το επιθυμούσε και η διαπλοκή, η οποία είχε άλλα σχέδια για τον Σταύρο Θεοδωράκη και το πολιτικό του μόρφωμα. 

Ήταν αρχές Νοέμβρη του 2014 – ειχαν προηγηθεί οι ευρωεκλογές του 2014 που το Ποτάμι είχε συγκεντρώσει 6,6% –  όταν ένας σημερινός κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης είχε ερωτηθεί: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές (που τελικά έγιναν τον Γενάρη του 2015) δεν θα έχει αυτοδυναμία θα συνεργαστεί με το Ποτάμι;

Η απάντηση ήταν καταφατική: “Αν δεν μπορούμε να σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση θα συνεργαστούμε ακόμη και με το Ποτάμι”. Με προϋποθέσεις βέβαια. Όχι ξερά και όχι έχοντας ως στόχο την εξουσία για την εξουσία. Φυσικά η πλειοψηφία των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε καντήλες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ήταν αλλιώς τα πράγματα τότε. Σίγουρα, όμως, το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινός υπουργός δεν μιλούσε εκφράζοντας αποκλειστικά δικές του απόψεις. Είναι βέβαιο πως κάτι τέτοιο θα είχε συζητηθεί και με τον Αλέξη Τσίπρα. Το ενδεχόμενο να συνεργαστεί – εκείνη την εποχή – ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι, το οποίο εμφανιζόταν ως ένα μόρφωμα – κατασκεύασμα της διαπλοκής αποτελούσε απλά ουτοπία. Όμως μπροστά σε οποιαδήποτε ενδεχόμενο ακυβερνησίας όλα ήταν ανοιχτά. Και φυσικά ευθύνη της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να ανακόψει την καταστροφική πορεία που είχε δώσει στη χώρα η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. 

Κι όμως, τον Νοέμβριο του 2014, λεγόταν πως επρόκειτο να συναντηθούν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Τελικά η συνάντηση δεν έγινε, μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τους ορκισμένους εχθρούς του Ποταμιού, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το thetoc.gr παρουσίαζε κάποιους από τους λόγους για τους οποίους δεν είχε πραγματοποιηθεί εκείνη η συνάντηση και επίσης κάποιους από τους λόγους για τους οποίους δεν επρόκειτο να επιβεβαιωθούν οποιαδήποτε σενάρια περί συνεργασίας.

Διαβάστε τη έγραφε μεταξύ άλλων το thetoc.gr 

“Με τον Σταύρο Θεοδωράκη να κατηγορεί την Κουμουνδούρου για λαϊκισμό, για ουσιαστική έλλειψη θέσεων, για το ότι οι συνιστώσες παραμένουν άβατο εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Και την άλλη πλευρά να ανταπαντά ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ταυτισθεί με την κυβέρνηση, κάποτε δε, με σκληρούς χαρακτηρισμούς: «Το Ποτάμι της διαπλοκής στη γραμμή του ακροδεξιού Σαμαρά» έγραφε πριν λίγες ημέρες το φιλο-ΣΥΡΙΖΑ periodista.gr“.Μετά από όλα αυτά κανέναν δεν θα πρέπει να εξέπληξε το ότι δεν έγινε η συνάντηση Τσίπρα – Θεοδωράκη (και ούτε πρόκειται να γίνει, κατά τα φαινόμενα)”.

Σήμερα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά… Έστω κι αν ο Σταύρος Θεοδωράκης διαψεύδει τα “περί ανοίγματος” και πως ενδιαφέρεται ο ίδιος και η Φώφη Γεννηματά να αντικαταστήσουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο στην κυβέρνηση… 

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ