Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: 6 χρόνια κάθειρξη με αναστολή για τα επισφαλή δάνεια της Proton Bank

Αυλαία στην υπόθεση για τα δάνεια ύψους 792 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank, που είχαν μπει στο στόχαστρο των αρχών ως «επισφαλή», με την επιβολή ποινών από πέντε έως έξι έτη με αναστολή στους εννέα καταδικασθέντες. Στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος, αν και αντιμετώπιζε ένα βαρύτατο κατηγορητήριο, κρίθηκε ένοχος μόνο για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ποινή κάθειρξης έξι ετών με αναστολή στην έφεση.

Στους υπόλοιπους κατηγορούμενους, δύο δικηγόρους και έξι τραπεζικά στελέχη, οι οποίοι καταδικάστηκαν για απιστία, το δικαστήριο επέβαλε κατά περίπτωση ποινές πέντε ή έξι ετών με την έφεση να έχει και πάλι αναστέλλουσα δύναμη. Σε όλους τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Πλήρη απαλλαγή και αθώωση αποφάσισαν οι δικαστές για τους υπόλοιπους 34 κατηγορουμένους της υπόθεσης.

Λαυρεντιάδης: Αθώος για τις περισσότερες κατηγορίες στην υπόθεση Proton

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιανουαρίου 2021, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε ομόφωνα αθώο τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τις κατηγορίες κατά περίπτωση απάτης, υπεξαίρεσης, εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυματος μαύρου χρήματος. Κηρύχθηκε επίσης ένοχος για το αδίκημα της κοινής απιστίας του 390 ΠΚ με την έδρα να του αποδίδει συμμετοχική δράση χωρίς την απαιτούμενη εκ του νόμου διαχειριστική ιδιότητα στο πρόσωπο του.

Το εφετείο που δίκαζε την υπόθεση των δανείων συνολικού ύψους 792 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank για τέσσερα χρόνια στην επόμενη συνεδρίασή του, η οποία ορίστηκε για τις 13 Ιανουαρίου, θα ανακοινώσει την τελική απόφασή του επί των ποινών και των ελαφρυντικών που αιτήθηκαν ο Λαυρεντιάδης και οι άλλοι οχτώ της υπόθεσης.

Πρόκειται για δύο δικηγόρους, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton Bank και υπαλλήλους των Επιτροπών Δανειοδοτήσεων που την τριετία 2010-2012, οι οποίοι ενέκριναν δάνεια ύψους 792 εκατομμυρίων ευρώ.

Είχαν προηγηθεί δεκαεπτά αθωωτικές αποφάσεις για διάφορες υποθέσεις στις οποίες ο επιχειρηματίας κατηγορούταν για εμπλοκή.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, Κωνσταντόπουλο Νικόλαο και Ροδουσάκη Εμμανουήλ, «η εξέλιξη και η κατά μειοψηφία ενοχή του εντολέα τους για το συγκεκριμένο αδίκημα, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την πλήρη δικαίωσή του σε β’ βαθμό.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο επιχειρηματίας θα προσφύγει στον επόμενο βαθμό των αρμοδίων δικαστηρίων με αίτημα την πλήρηαπαλλαγή του.

Ακόμη, το δικαστήριο προχώρησε στην απαλλαγή από κάθε κατηγορία για τους υπόλοιπους 34 κατηγορούμενους της υπόθεσης, γεγονός που οι ίδιοι σχολίασαν ως δικαίωση τους.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Δημήτρη Μπόλη, συνηγόρου υπεράσπισης ενός εκ των 34 κατηγορούμενων που αθωώθηκε. «Μετά από δίκη 4 ετών και 2 μηνών και μία διαδικασία, κατά την άποψη μου, υποδειγματική, θεωρώ ότι αναφορικά στον εντολέα μου εκδόθηκε μία δίκαιη απόφαση, απόλυτα στοιχισμένη στα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και στις, ενώπιον του Δικαστηρίου, καταθέσεις και αυτών ακόμη των μαρτύρων κατηγορίας» επισήμανε ο συνήγορος και πρόσθεσε: «Μια ιδιαίτερα δυσχερής και ψυχοφθόρα για τον εντολέα μου περίοδος, έληξε με την έκδοση της αθωωτικής απόφασης».

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...