Ισχυρή στην κυβέρνηση η Μενδώνη, τραυματισμένη στην κοινωνία – Ο Μητσοτάκης πήρε την ευθύνη της συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη για να τη στηρίξει

Του Βασίλη Σκουρή

Η στήριξη που προσέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπήρξε απολύτως σαφής και χωρίς κανέναν αστερίσκο: Για την υπουργό Πολιτισμού δεν υπάρχει απολύτως θέμα.

Είναι βεβαίως εντυπωσιακό ότι η στήριξη δεν δόθηκε για τους χειρισμούς της στο σκάνδαλο Λιγνάδη, αλλά για το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων που έως τώρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν προχωρούσαν λόγω των αρχαιολογικών χώρων, για πράξεις δηλαδή που είναι αμφίβολο εάν συνάδουν πάντα με την υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς-αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος. Η υπουργός Πολιτισμού στηρίχτηκε στο υπουργικό συμβούλιο και από τον πρωθυπουργό και στα μέσα ενημέρωσης από τον (επανεμφανισθέντα) υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και άλλους υπουργούς με επιχείρημα Κούγια ότι κατηγορείται επειδή …ξεμπλόκαρε το έργο του Ελληνικού! (Είναι σαφές πως με τη δύναμη πυρός των μέσων που στηρίζουν την κυβέρνηση επιχειρείται μια δεύτερη συγκάλυψη της υπόθεσης Λιγνάδη).

Με τη στήριξη όμως που προσφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

– Η Λίνα Μενδώνη όχι απλώς παραμένει στην κυβέρνηση, αλλά και με την πρωθυπουργική στήριξη ισχυροποιείται κατά πολύ η θέση της σε αυτή. Θέμα απομάκρυνσή της δεν τίθεται ούτε στον προσεχή ανασχηματισμό και, βεβαίως, δεν συζητείται καμία παραίτησή της στο προσεχές μέλλον, αφού δεν της αποδίδεται η παραμικρή ευθύνη για τους χειρισμούς στην υπόθεση Λιγνάδη!

– Σταματά η δημόσια αμφισβήτηση της Λίνας Μενδώνη από τα «γαλάζια στελέχη» που την αμφισβήτησαν μέσω των δηλώσεών τους: Παραίτηση της Μενδώνη δεν θα ζητάει πλέον κανείς. Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, βεβαίως, δεν σταματά η αμφισβήτηση, αντιθέτως τα παραδοσιακά στελέχη του κόμματος ανησυχούν ακόμα περισσότερο για το ρόλο των «μουσαφιραίων» στη γαλάζια παράταξη.

– Ενισχύεται η εμπιστοσύνη αντίστοιχων υπουργών και στελεχών που προέρχονται από το τη Χαριλάου Τρικούπη και ευρύτερα ότι ο πρωθυπουργός «δεν θα τους πουλήσει» στην πρώτη τους «στραβή».

– Το κυβερνών κόμμα καθιστά ακόμα πιο φανερό με ποια οικονομικά συμφέροντα ενισχύει τους δεσμούς της-στη συγκεκριμένη περίπτωση, χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει!

Ταυτόχρονα όμως:

– Μεγεθύνεται το ρήγμα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού με τον καλλιτεχνικό χώρο, ο οποίος είναι πλέον έξαλλος όχι μόνο για τη στάση της υπουργού Πολιτισμού απέναντί του, αλλά και για τη στήριξη που της παρέχει το ου μέγαρο Μαξίμου: Η πολιτική Μενδώνη γίνεται πλέον για όλους αυτούς πολιτική Μητσοτάκη. Και μην ξεγελάει η στήριξη που προσέφεραν στην Λίνα Μενδώνη οι 56 άνθρωποι του πολιτισμού. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι πολύ αξιόλογοι, αλλά η πλειοψηφία τους είναι διορισμένοι από την ίδια σε κρατικές θέσεις και οργανισμούς!

– Και το κυριότερο: Ο πρωθυπουργός, με τη στήριξη που προσέφερε στην υπουργό Πολιτισμού, αναλαμβάνει πλήρως και τις ευθύνες για τους χειρισμούς και τη –διπλή πλέον- προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου Λιγνάδη. Ρίχνει μια ζαριά με υψηλό διακύβευμα-να δούμε πώς θα του βγει!

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ