H οργή κατά του Ερντογάν, οι εκλογές και η σχέση με την Ελλάδα – Τα κυριότερα σενάρια για τον Τούρκο πρόεδρο

Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά που προκάλεσαν στην Τουρκία οι 2 φονικοί σεισμοί, με πρώτο και κύριο κόστος αυτό των χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, τον ακριβή αριθμό των οποίων ενδέχεται να μην πληροφορηθούμε ποτέ!

Ανεπισήμως, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές εκτιμάται ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους θα ξεπεράσουν τις 50.000, ενώ κάποιοι επιστήμονες βλέποντας ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα να έχουν καταρρεύσει μιλούν ακόμα και για τον σοκαριστικό αριθμό των 150.000.

Από την άλλη οι ανέστιοι από τον σεισμό μπορεί θα ξεπεράσουν και το 1.000.000, ενώ σε οικονομικά μεγέθη η Τουρκία θα κληθεί να καλύψει ζημίες πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια! Να υπενθυμίσουμε ότι αναφερόμαστε σε μία οικονομία που βίωνε έτσι και αλλιώς μια τεράστια κρίση, τη χειρότερη σίγουρα των τελευταίων δεκαετιών.

Η οργή και η αποδοκιμασία των κατοίκων για την καθυστερημένη άφιξη της βοήθειας αρχίζει κλιμακώνεται, με τον Ερντογάν να πιστεύει πως με μια γρήγορη ανοικοδόμηση της πληγείσας περιοχής μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα.

Επιπλέον ο πανικόβλητος Τούρκος πρόεδρος, επιδιώκει να καλμάρει την οργή για τις κατασκευές που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα, με τη σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των εργολάβων, παρότι αυτοί αναδείχτηκαν και μεγάλωσαν από την προνομιακή σχέση που είχαν μαζί του και την ανοχή του τουρκικού κράτους στις ακατάλληλες κατασκευές τους. Παράλληλα κήρυξε για τρεις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή, ώστε αυτή να λήγει μια εβδομάδα πριν τις κάλπες της 14ης Μαΐου, προκειμένου να προλάβει πολιτικές εκδηλώσεις ή και αναταραχές στην περιοχή.

Ο Ερντογαν σίγουρα ποντάρει την εξωτερική βοήθεια που σίγουρα θα υπάρξει. Επιπλέον, θα ήθελε να προχωρήσει γρήγορα η ανοικοδόμηση των πληγέντων περιοχών, ώστε χωρίς να προλάβει να ανασυνταχτεί η αντιπολίτευση, να γίνουν οι εκλογές κανονικά στις 14 Μαΐου.

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, τα κυριότερα σενάρια είναι δυο:

  • Να διεξαχθούν οι κάλπες στη λήξη της θητείας του προέδρου, στις 18 Ιουνίου.
  • Να αναβληθούν οι εκλογές για ένα εξάμηνο. Να θυμίσουμε πως η αντιπολίτευση (εκλογική ένωση έξι κομμάτων) δεν έχει ακόμα επιλέξει τον επικεφαλής της που θα είναι και ο αντίπαλος του Ερντογάν για το προεδρικό αξίωμα, κάτι που ήταν προγραμματισμένο για τις 13 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά στα «γαυγίσματα» του Τούρκου Προέδρου στο Αιγαίο, η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που τα θέματα εξωτερικής πολιτικής περνούν σε δεύτερη μοίρα το προσεχές τουλάχιστον διάστημα. Προφανώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να πέσουν πολύ και οι τόνοι που χρησιμοποιεί η Άγκυρα στα ελληνοτουρκικά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ