Forbes: Οι ρωσικές τράπεζες άντεξαν τις κυρώσεις, την ώρα που οι δυτικές καταρρέουν

Οι ρωσικές τράπεζες «άντεξαν» τις δυτικές κυρώσεις και παραμένουν όρθιες, την ώρα που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Δύσης βρίσκονται αντιμέτωπα με μία μείζονα κρίση, στη σκιά της κατάρρευσης των αμερικανικών Silicon Valley Bank και Signature Bank και της αναγκαστικής εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.
Κορυφαία αναλυτές της Δύσης αναγνωρίζουν ότι το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας προετοιμάστηκε πολύ καλά για το ενδεχόμενο αποκλεισμού του, σημειώνουν ωστόσο ότι δεν είναι όλα ρόδινα στη χώρα του Vladimir Putin, όπως σημειώνει το περιοδικό Forbes.

Αδυναμία επέκτασης διεθνώς

Οι κυρώσεις υποτίθεται ότι θα οδηγούσαν σε κατάρρευση το ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ο στόχος επετεύχθη μόνο στον βαθμό που οι δυτικές κυρώσεις περιόρισαν τα σχέδια επέκτασής τους για κάθε φιλόδοξη σε παγκόσμιο επίπεδο ρωσική τράπεζα ή διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων.
Το να συνεργαστεί κάποιος Δυτικός με μια τράπεζα που εδρεύει στη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη είναι σχεδόν αδύνατο πλέον.
Οι κυρώσεις βλάπτουν, ως προς αυτό το πεδίο.
“Λόγω του περιβάλλοντος των κυρώσεων, οι παγκόσμιες τράπεζες, οι προμηθευτές, οι συνεργάτες είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όταν συναλλάσσονται με ομολόγους τους που εδρεύουν στη Ρωσία ή έχουν διασυνδέσεις με αυτήν και κάνουν πάντα πολλές ερωτήσεις”, σημειώνει ο Neri Tollardo, πρώην στέλεχος της Tinkoff Bank στη Μόσχα, που τώρα ζει και εργάζεται στο Μεξικό από τα μέσα του 2022.
“Οι τράπεζες δεν επεξεργάζονται ή δέχονται πληρωμές εντός και εκτός Ρωσίας και συχνά οι παγκόσμιοι ομόλογοι έχουν αυτοεπιβαλλόμενα πρότυπα συμμόρφωσης που είναι πολύ αυστηρότερα από το νόμο”, τονίζει.
Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, οι κυρώσεις έχουν πλήξει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας.

Γιατί δεν προέκυψε τραπεζική κρίση στη Ρωσία

Αλλά μια ρωσική τραπεζική κρίση, που μοιάζει με αυτή που είδαμε πρόσφατα στις ΗΠΑ με τη Silicon Valley Bank και στην Ελβετία με την Credit Suisse, δεν έχει συμβεί.
Ποτέ δεν υπήρξαν bank run στις ρωσικές τράπεζες. Το ρούβλι ενισχύθηκε. Και ενώ οι περισσότερες τράπεζες προστατεύονται από το κράτος – με επικεφαλής τη Sberbank και τη VTB – η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα ξόδεψε μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας για να «καθαρίσει» το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αυτή η εκκαθάριση, με επικεφαλής την πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina, η οποία οδήγησε στο κλείσιμο εκατοντάδων ιδιωτικών τραπεζών, είναι αναμφισβήτητα ο λόγος για τον οποίο οι κυρώσεις δεν κατέστρεψαν τη ρωσική οικονομία.
Η Elvira Nabiullina, είχε ήδη αφαιρέσει τους αδύναμους κρίκους από το σύστημα. Και υπήρχαν πολλοί.
Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ρωσικές τράπεζες επέζησαν από το καθεστώς κυρώσεων της Δύσης και τη διαγραφή από το χρηματιστήριο καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.
Για έναν κυνικό Ρώσο, το να βλέπει τη Silicon Valley Bank και την Credit Suisse να καίγονται, ενώ οι τραπεζίτες τους είναι κερδοφόρες, είναι σαν να χαμογελάς μπροστά στον φακό της κάμερας μπροστά από ένα φλεγόμενο κτίριο.
Από τότε που αποκλείστηκαν από τα χαρτοφυλάκια των Αμερικανών επενδυτών (το VanEck Russia ETF ρευστοποιείται), η Sberbank και η VTB Bank, οι δύο μεγάλες τράπεζες, έχουν χάσει τη μισή αξία τους στο χρηματιστήριο της Μόσχας.
Η VTB Bank είναι σε ακόμη χειρότερη θέση.

forbes1.JPG
forbes2.JPG

Ωστόσο, οι ρωσικές τράπεζες έχουν δει και χειρότερες μέρες.
Η πιο πρόσφατη τραπεζική κρίση έλαβε χώρα κατά κύματα, με τη μεγαλύτερη να συμβαίνει το 2017.
Η κεντρική τράπεζα δαπάνησε σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διάσωση κορυφαίων δανειστών και την προστασία των καταθετών από τις δόλιες δραστηριότητες και τις κακές πρακτικές διαχείρισης κινδύνου της τραπεζικής ελίτ της Ρωσίας.
Σε πολλούς από αυτούς δόθηκε πρόσβαση σε αυτές τις τράπεζες όταν οι κρατικές και επαρχιακές κυβερνήσεις πούλησαν περιουσιακά στοιχεία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Δεν γνώριζαν τίποτα για τις τραπεζικές εργασίες. Δεν προσυπέγραψαν τίποτα όπως η Βασιλεία ΙΙ ή οι νέες συμφωνίες της Βασιλείας ΙΙΙ για τη χρηματοοικονομική ασφάλεια και χρησιμοποίησαν την τράπεζα σαν ένα καζίνο του σπιτιού τους- ένα προσωπικό ΑΤΜ για τους παγκοσμίως ταξιδεύοντες τραπεζίτες της Ρωσίας.
Μόλις τους έπιασαν, μετακινήθηκαν στα συνηθισμένα μέρη, όπου τους υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες οι κατασκευαστές πολυτελών ακινήτων και οι κτηματομεσίτες του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, του Μαϊάμι, του Ντουμπάι και της Κύπρου.
Μερικοί από τους πιο γνωστούς είναι ο Ilya Yurov, ο Sergei Belyaev και ο Nikolai Fetisov, όλοι πρώην συνιδιοκτήτες της ρωσικής Bank Trust που χρειάστηκε να διασωθεί από το κράτος το 2014 λόγω δόλιων ενεργειών και τρομερής διαχείρισης κινδύνων.
Ο Yurov ζει στο Λονδίνο. Δεν είναι σαφές πού ζουν οι άλλοι δύο.
Το 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου τους διέταξε να καταβάλουν στη ρωσική τράπεζα που ανήκει στη ρωσική κυβέρνηση 900 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η απόφαση δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.
Η Silicon Valley Bank, η Signature Bank SBNY -22,9% και η Credit Suisse ανήκουν στους μετόχους και είναι απίθανο να μηνυθούν με παρόμοια ποσά, αλλά ο χρόνος θα δείξει.
Μέχρι στιγμής, στις ΗΠΑ, οι καταθέτες πρόκειται να αποζημιωθούν πέραν της προστατευτικής κάλυψης του FDIC, που είναι το ανώτατο όριο των 250.000 δολαρίων.Πριν από τις κυρώσεις, ο Boris Mints είναι ένα άλλο παράδειγμα Ρώσου τραπεζίτη που διαχειρίστηκε έναν εύθραυστο ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Ζει αυτοεξόριστος στο Λονδίνο, ζητώντας πολιτικό άσυλο μετά την εξαγορά της τράπεζάς του, της Otrkritie, ενός από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς δανειστές της Ρωσίας, από την Ελβίρα Ναμπιούλινα λόγω σοβαρής κρίσης ρευστότητας.
Νωρίτερα φέτος, Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε ότι ο Μιντς έπρεπε να πληρώσει αγωγή για απάτη ύψους 850 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβερνητική πλέον τράπεζα Otrkritie Bank.
Αλλά η υπόθεση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Η απόφαση (ολόκληρη εδώ) αφορά μόνο μια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας, πράγμα που σημαίνει ότι είχε ακόμη την ευκαιρία να αποφύγει την πληρωμή. Ο λόγος για τον οποίο ο Boris Mints προσπάθησε να αναστείλει τη διαδικασία ήταν ότι υποστηρίχθηκε ότι οποιαδήποτε συνέχιση της υπόθεσης θα γινόταν μια νομική διαδικασία που θα είχε τη δυνατότητα να παράσχει χρήματα στην υπό κυρώσεις ρωσική κυβέρνηση, ανέφεραν οι δικηγόροι του Μιντς σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.
Πέρα από αυτά τα παραδείγματα, αν οι κυρώσεις είχαν έρθει την εποχή που η ρωσική κεντρική τράπεζα καθάριζε τις “τράπεζες ζόμπι” της – θα είχε ξεσπάσει κόλαση. Αλλά βλέποντας πόσο μεγάλο μέρος αυτού του χάους σαρώθηκε πριν από την έναρξη ισχύος των καθεστώτων κυρώσεων του 2022, οι ρωσικές τράπεζες παραμένουν ασφαλείς και υγιείς, ακόμη και αν οι Ρώσοι επενδυτές σε αυτές τις τράπεζες έχουν χάσει το πουκάμισό τους.
Η πολιτική κυρώσεων, η σκληρότερη που έχει ληφθεί ποτέ κατά της Ρωσίας, είναι διάρκειας 13 μηνών. Νέες εμφανίζονται τακτικά. Δεν είναι σαφές τι μπορεί ενδεχομένως να είναι το επόμενο μέτρο, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας έχουν ήδη αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από το δυτικό σύστημα.
Τράπεζες όπως η VTB, η οποία διέθετε έναν κλάδο επενδυτικής τραπεζικής και έναν διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, με γραφεία στο Λονδίνο, θα δυσκολευτούν τώρα να βοηθήσουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να κάνουν εκδόσεις ομολόγων ή προσφορές μετοχών. Κάποτε ήταν ηγέτες του κλάδου σε αυτό, ειδικά σε μικρότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Τσεχική Δημοκρατία. Τα γραφεία της VTB Bank στο Λονδίνο είναι κλειστά από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς τα περιουσιακά της στοιχεία δεσμεύτηκαν τον Φεβρουάριο. Τον Δεκέμβριο τέθηκε υπό δικαστική αναγκαστική διαχείριση.

Δεν είναι όλα ρόδινα

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Ρωσίας, και οι τράπεζές της στο εσωτερικό της, δεν κάνουν πρωτοσέλιδα όπως οι τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Έχουν αντέξει την επίθεση των κυρώσεων. Αλλά η εικόνα δεν είναι όμορφη. Όλα εξαρτώνται από την οπτική γωνία. Έχουν χάσει τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά περιουσιακά τους στοιχεία, τα οποία δεν θα ανακτηθούν για τα επόμενα χρόνια, αν ανακτηθούν ποτέ.Οι πιο πρόσφατες εκθέσεις κερδών της Sberbank στη Ρωσία έδειξαν μια τεράστια κατάρρευση των κερδών κατά 78% λόγω όλων αυτών των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων και των χαμένων επιχειρήσεων, ανέφερε το Reuters στις 9 Μαρτίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Sberbank, Herman Gref, δήλωσε σε δημοσιεύματα του Τύπου ότι η Sberbank αντιμετωπίζει “πρωτοφανείς προκλήσεις όσον αφορά την πολυπλοκότητα και την ισχύ”.
Είπε ότι η Sberbank έχασε σχεδόν όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό, οδηγώντας σε μαζικές απομειώσεις.
Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin χαμογελάει με τα φλεγόμενα κτίρια της Credit Suisse και τα χαμένα 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις της Silicon Valley Bank, που χρειάζονται πρωτοφανή υποστήριξη από την FDIC για την προστασία των κατόχων των λογαριασμών.
Η τράπεζα είναι πλέον αφερέγγυα.
Οι μεγαλύτερες τράπεζές του παραμένουν όρθιες.
Αλλά μόνο επειδή οι περισσότερες από τις ρωσικές τράπεζες όλα αυτά τα χρόνια έχουν αναδιπλωθεί και έχουν καταστεί αφερέγγυες και αποτελούν κίνδυνο για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
“Χάρη στις επαγγελματικές ενέργειες της τραπεζικής μας κοινότητας, των κυβερνητικών υπηρεσιών και των προσπαθειών της κεντρικής τράπεζας, θέλω να τονίσω ότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες (των κυρώσεων) σε γενικές γραμμές”, φέρεται να δήλωσε ο Putin στη Μόσχα νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Sberbank.
Ισχυρίστηκε ότι η σημερινή σταθερή θέση της Sberbank είναι “ένα καλό μήνυμα για ολόκληρη την οικονομία”.
Με τις κυρώσεις που αναμένεται να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα αναδιπλωθούν κάποτε και οι τράπεζες της Ρωσίας που έχουν υποστεί σοβαρές κυρώσεις;
“Ποιος ξέρει τι θα συμβεί στη Ρωσία, γιατί όλοι ξέρουμε μόνο ό,τι διαβάζουμε στον Τύπο και αυτό που διαβάζουμε στον Τύπο είναι ότι η Ρωσία έκανε έξυπνη δουλειά στο χειρισμό των τραπεζών της πριν από τις κυρώσεις και έτσι μετά τις κυρώσεις τα κατάφερε καλά”, λέει ο διάσημος επενδυτής εμπορευμάτων Jim Rogers από το σπίτι του στη Σιγκαπούρη.
Ο Rogers ήταν διευθυντής της ρωσικής εταιρείας λιπασμάτων PhosAgro.
Λέει ότι έχει ακόμη κάποια χρήματα παγιδευμένα στη Ρωσία.
“Είδαμε το ρούβλι να πέφτει όταν επιβλήθηκαν για πρώτη φορά οι κυρώσεις, μετά ανέβηκε. Οπότε και μόνο σε αυτή την περίπτωση, η αγορά μου λέει ότι κάποιος στη Ρωσία έκανε κάτι σωστό”, σημειώνει.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γρίφος από την Όλγα Γεροβασίλη μετά τις δημοσκοπήσεις για όσα θα ακολουθήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Οι...

Αληθεύει; 248.000 ευρώ για να τραγουδήσει η Μποφίλιου στο Σύνταγμα;

Η Πυθία καταγράφει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Δεν...

Η τοποθέτηση της Γκιλφόιλ στην Αθήνα και οι business στα Βαλκάνια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Η τοποθέτηση της Κίμπερλι...