FAZ: Τι συνέβη στο «Adriana» πριν βυθιστεί;

Μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου αυξάνονται σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung οι αμφιβολίες για την περιγραφή του δυστυχήματος από το ελληνικό λιμενικό σώμα. «Δηλώσεις επιζώντων και έρευνα πολλών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των πρακτορείων AP και Reuters, των New York Times και του Der Spiegel, ενισχύουν την υποψία ότι η ελληνική ακτοφυλακή μπορεί να άφησε τον πλοίο στη μοίρα του για ώρες και να το καταδίκασε έτσι να βυθιστεί».

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ οι ευρωβουλευτές αμφισβήτησαν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια αντικειμενική διερεύνηση του συμβάντος», αναφέρει η FAZ. Ως εκ τούτου, ζήτησαν μια ανεξάρτητη διεθνή έρευνα. «Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον κατέστησε σαφές ότι, αν και υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ερωτήματα, δεν έχει την αρμοδιότητα να ξεκινήσει μια τέτοια έρευνα». «Συγκεκριμένα», συνεχίζει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «δεν είναι σαφές εάν το Λιμενικό όχι μόνο δεν κατάφερε να αποτρέψει την ανατροπή και βύθιση του πλοίου, αλλά την κατέστησε δυνατή ακόμη και από αμέλεια.»

«Επίσης, δεν είναι σαφές εάν το πλοίο της ακτοφυλακής ρυμούλκησε το «Adriana» και σημειώθηκε το δυστύχημα», διερωτάται η FAZ. «Την επομένη της τραγωδίας, εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος αρχικά αρνήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν σχοινιά. Μια μέρα αργότερα, το Λιμενικό Σώμα άλλαξε τροπάρι και ανέφερε ότι τα δύο πλοία ήταν δεμένα μαζί για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά μόνο για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους στο πλοίο», αναφέρει η εφημερίδα. «Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή γνώριζε την ακριβή θέση του πλοίου από το πρωί της 13ης Ιουνίου.»

«Εάν υπάρξει δικαστική συνέχεια, μια δήλωση που αποδίδεται στον καπετάνιο του Faithful Warrior στους New York Times θα μπορούσε να είναι σημαντική», επισημάνει η FAZ. «Ο καπετάνιος φέρεται να είπε ότι κάποιοι από τους επιβάτες είχαν πετάξει πίσω τις προμήθειες που παρέδωσε και φώναξαν ότι ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιταλία. Σύμφωνα με δηλώσεις επιζώντων όμως, αυτοί δεν ήταν οι επιβάτες, αλλά ο καπετάνιος και το αιγυπτιακό του πλήρωμα.»

Ερντογάν, o μίστερ «No» του ΝΑΤΟ

Το βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δεν είναι το μόνο πρόβλημα της συμμαχίας με την Τουρκία. «Η Άγκυρα μπλοκάρει τα νέα αμυντικά σχέδια που σκοπεύουν να υιοθετήσουν επίσημα οι εταίροι της συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους την επόμενη εβδομάδα και που προορίζονται να αποτελέσουν τον πυρήνα της νέας στρατηγικής αποτροπής κατά της Ρωσίας», αναφέρει η εφημερίδα.

«Η διαμάχη φαίνεται περίεργη – και γι’ αυτό οι άλλοι εταίροι του ΝΑΤΟ είναι τόσο θυμωμένοι», αναφέρει η εφημερίδα. «Η τουρκική κυβέρνηση προφανώς δεν έχει θεμελιώδεις αντιρρήσεις για τα αμυντικά σχέδια. Την ενοχλούν μεμονωμένες γεωγραφικές διατυπώσεις.»

«Η Άγκυρα επιμένει ότι τα διεθνή ύδατα μεταξύ των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου πρέπει να ονομάζονται «Τουρκικά Στενά» στο έγγραφο, αναφέρουν διπλωμάτες. Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι μπλοκάρουν οποιαδήποτε αναφορά στην Κύπρο.» Τα αμυντικά σχέδια, τονίζει η εφημερίδα, δεν είναι όμως εξαγγελίες. Είναι άκρως απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα. «Γιατί οι Τούρκοι συγκρούονται για φράσεις που -εκτός από λίγους στρατηγούς του ΝΑΤΟ- μάλλον δεν θα διαβαστούν ποτέ, παραμένει μυστήριο για πολλούς στη συμμαχία.»

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είναι εξαιρετικά θυμωμένη, όπως και οι Αμερικανοί, που προσπαθούν απεγνωσμένα να κάνουν τον Ερντογάν να υποχωρήσει. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον ήταν μάταιες», καταλήγει η Handelsblatt.

Ευπρόσδεκτοι στο Κρεμλίνο

« Ίσως η αποτυχία στην προσέγγιση αυτή να οφείλεται στη δυσπιστία του Ερντογάν», αναφέρει η Tageszeitung του Βερολίνου. «Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξακολουθεί να αρνείται να εγκρίνει τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 και ο Μπάιντεν εξακολουθεί να αρνείται να υποδεχτεί τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Η Σουηδία έχει γίνει ένα μέσο για τον Ερντογάν για να κάνει τον Μπάιντεν να τον ακούσει.»

«Και ενώ ο Μπάιντεν αρνείται να συναντήσει τον Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος είναι ευπρόσδεκτος στο Κρεμλίνο», σχολιάζει η taz. «Ο Ερντογάν, όπως και ο Όρμπαν, είναι πιθανώς πιο πρόθυμος να κάνει τη χάρη του Πούτιν και όχι του Μπάιντεν. Αυτό θα φανεί επίσης στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ: θα είναι επίσης ζήτημα αν και πότε η Ουκρανία μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.» 

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ